Poslanička pitanja povodom neregularnosti u vezi sa tzv. kubanskom vakcinom protiv raka pluća

Poslanička pitanja povodom neregularnosti u vezi sa tzv. kubanskom vakcinom protiv raka pluća

Nova stranka već je ukazivala na manipulisanje javnošću navodnim lekom za rak pluća „Cimavaks EGF“, od Ministarstva zdravlja reklamiranim kao kubanska „vakcina“, i naročito na netransparentnost primene ovog još uvek neregistrovanog leka. Budući da se nadležno ministarstvo nije oglasilo povodom iznesenih nepravilnosti, i time još više podgrejalo sumnju, poslanici Nove stranke Zoran Živković Vladimir Pavićević uputili su poslanička pitanja predsedniku Vlade i ministru zdravlja. U interesu je celokupne javnosti, a naročito obolelih od karcinoma pluća i njihovih porodica, da odgovore na postavljena pitanja dobijemo što pre.

 

Uzimajući u obzir Pravilnik o uslovima i načinu kliničkog ispitivanja leka, postupku i sadržaju dokumentacije za odobrenje kliničkog ispitivanja leka ("Sl. glasniku RS", br. 91/2013), Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o dokumentaciji i načinu uvoza lekova koji nemaju dozvolu za lek, odnosno medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava ("Sl. glasniku RS", br. 52/2015 od 17. juna 2015) i Pravilnik o načinu oglašavanja leka, odnosno medicinskog sredstva ("Sl. glasnik RS", br. 79/2010), postavljamo sledeća poslanička pitanja:

1. Da li je i kada ALIMS izdala dozvolu za izvođenje kliničke studije za preparat "Cimavaks EGF" tj.  „kubanski lek za lečenje adenokarcinoma pluća“ ?

2. Ako je ALIMS  izdao dozvolu za pomenutu kliničku studiju, zašto nije prezentovana zajedno sa ostalim odobrenim kliničkim studijama u 2015. godini na web sajtu ALIMS (www.alims.gov.rs)?

3. Da li proizvođač - Centar za molekularnu imunologiju (CIM) u Havani poseduje GMP sertifikat za lek "Cimavaks EGF" koji je izdala neka EU Agencija?

4. Da li je i kada ALIMS odobrila uvoz neregistrovanog leka "Cimavaks EGF" tj. kubanskog leka za lečenje adenokarcinoma pluća?

5. Da li je ALIMS dostavljena sva Zakonom predviđena dokumentacija definisana pravilnikom za uvoz neregistrovanog leka "Cimavaks EGF" tj. kubanskog leka za lečenje adenokarcinoma pluća?

6. Da li je za lek "Cimavaks EGF", tj. kubanski lek za lečenje adenokarcinoma pluća, izdata dozvola po centralizovanom postupku u EU, tj. registrovan u Evropi?

7. Da li je ispoštovana zakonska procedura za uvoz neregistrovanog leka "Cimavaks EGF" tj. kubanskog leka za lečenje adenokarcinoma pluća koji je 30. 10. 2015. godine smešten u hladnjači Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“?

8. Da li su najavljivanje i promocija u elektronskim i štampanim medijima, koji traju permanentno, registracije leka "Cimavaks EGF" tj. kubanskog leka za lečenje adenokarcinoma pluća od strane ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ovlašćenih predstavnika iz tri klinička centra u kojima će se sprovoditi tretman nad pacijentima, u skladu sa pravilnikom o oglašavanju lekova?

 

Pojašnjenje važeće regulative u vezi sa uvozom i primenom biotehnološkog preparata Cimavaks EFG možete pročitati OVDE.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close