Konkurs za v.d. direktora „Torlaka“?

Konkurs za v.d. direktora „Torlaka“?

Kao i do sada, država povlači najneverovatnije poteze kada je u pitanju Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Naime, pre mesec i po dana upozoravali smo na neadekvatan konkurs za mesto direktora ove važne institucije.

Tada smo objavili sledeće:

"Direktorka Instituta „Torlak“ dr Vera Stoiljković, spec. fizikalne medicine, partijski je postavljena u februaru 2013. godine za v.d. direktora, a zatim u julu iste godine i na četvorogodišnji mandat. Sada posle četiri godine kandidovala se ponovo, a konkurs koji je raspisan isključuje mogućnost mnogim stručnjacima iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije, tehnologije i sl. da se kandiduju za ovo rukovodeće mesto. Takvim postupkom otvara se sumnja o mogućem nameštanju konkursa za mesto direktora ove institucije."

Konkurs je završen i po nezvaničnim podacima (jer se nigde ne mogu pronaći zvanični) jedini prijavljeni kandidat bila je baš dosadašnja direktorka instituta. To znači da bi, ukoliko je dr Vera Stoiljković dobro obavljala ovaj posao, konkurs bio završen njenim ponovnim izborom u poslednji četvorogodišnji mandat za direktorku „Torlaka“.

Ipak, izgleda da nešto u vezi sa konkursom za direktora „Torlaka“ nije bilo kako treba. Jer umesto da Vlada donese odluku o proglašenju jedinog kandidata na konkursu za direktora, na sednici održanoj 20. jula 2017, dr Vera Stoiljković biva postavljena na funkciju vršioca dužnosti direktora. Da stvar bude interesantnija, na istoj sednici je prethodno razrešena dužnosti, zbog isteka mandata.

Ovakav potez Vlade Srbije nije jasan. Ukoliko dr Vera Stoiljković ne ispunjava uslove konkursa (što bi bilo čudo, s obzirom da je i do sada obavljala tu delatnost), onda zaista ne vidimo razlog njenog postavljana u svojstvo vršioca dužnosti. Osim ako Vlada, baš zbog razloga na koje Nova stranka permanentno ukazuje, nije zadovoljna njenim dosadašnjim radom. Moglo bi se zaključiti da Vlada samo odlaže odluku o postavljanju direktora, smatrajući da nešto nije ni do sada bilo dobro.

Upozoravamo da se na ovaj način, ionako loše stanje u ovoj instituciji od nacionalnog značaja, sigurno neće poboljšati. Pitanje je koji su pravi razlozi za kontinuirano urušavanje i donošenje ovako nerazumnih odluka.

Nova stranka će nastaviti da prati sva dešavanja u vezi sa Institutom „Torlak“ i da blagovremeno ukazuje na propuste koji će se očigledno nastaviti i u budućnosti.

 

Savet za zdravstvo Nove stranke

 

Prilog:

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori