Kukavičje jaje u Narodnoj skupštini

Kukavičje jaje u Narodnoj skupštini

- Neko hoće da ponizi ovaj parlament, sve poslanike a ne samo opozicione, ali i ministre i njihove saradnike, tako što zakazuje sednicu samo 24 sata unapred sa čak 27 predloga zakona i odluka, od kojih su neki usvojeni na sednici Vlade istog dana kada je i sednica zakazana – rekao je poslanik Nove stranke Zoran Živković i dodao da je takav „metodološki pristup smislio neko ko gaji veliku mržnju prema svemu što je normalno u Srbiji“.

Živković je ocenio da je vrhunski bezobrazluk zakazivati skupštinsku sednicu sa važnim zakonskim predlozima, a ne dati ni najmanju mogućnost ni poslanicima ni građanima da se upoznaju sa materijalom. Takav dnevni red on je nazvao „kukavičjim jajetom“, podmetnutim da bi „od parlamenta napravilo provalu demagogije“.

- Šta dobijamo? Nove namete, akcize, PDV, zaduženja... Ponovo dobijamo i velike najave – navodno će Petrohemija biti rešena. To isto smo slušali i o Sartidu pre tri godine kada je uvedeno ono genijalno slovačko-američko rukovodstvo, pa je ispalo da su dugovi povećani za sto i nešto miliona... Ozdravljenje je kada pacijent ustane iz kreveta, a ne tako što ćete samo da pričate – „mi ćemo ga lečiti najbolje na svetu!“ Petrohemija, kao i mnoga druga preduzeća, postoji samo zato da bi se ogromne svote narodnih para slivale u privatne džepove. Ne u džepove ljudi koji tamo rade, nego u kase tajkuna bliskih vlasti koji preko tih privrednih leševa otimaju i peru novac. Najskuplje nabavke su kada Vlada Srbije ili neko propalo javno preduzeće kupuje nešto, i za to postoje pisani dokazi.

Predsednik NOVE je istakao da je na svaki predlog zakona i odluke priložio amandman „briše se“ i to obrazložio ocenom da zakoni doneti ovakvom nakaradnom procedurom ne donose nikakvo dobro državi i građanima.

- Zloupotrebom postupka predlaganja zakona bez mogućnosti da se narodni poslanici upoznaju sa predloženim tekstom, što je jedini način da se o predlozima vodi kompetentna rasprava, aktuelni režim najgrublje urušava sve principe parlamentarizma. Osim što se poništavaju još uvek krhki demokratski principi parlamentarnog života, uništava se svaka mogućnost da se Srbiji obezbedi prosperitetna budućnost koja je moguća jedino uz poštovanje Ustava, zakona i demokratskih načela savremene civilizacije – navodi Živković u obrazloženju.

mm

Press služba

1 Komentara

  1. Filip
    26.12.2016 u 19:00
    Odgovori

    Pa izgleda da Vucic od parlamenta pravi cirkus, ali nažalost narod voli da gleda cirkuse ( hleba i igara ), tako da im tu želju Vucic ispunjava. Kao sto je poznato glavne odluke se donose na drugom mestu.

Ostavi komentar

Zatvori