Nezakonit sastav Republičke izborne komisije

Nezakonit sastav Republičke izborne komisije

– Na osnovu zakona, nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine predstavnika u stalnom sastavu bilo kog tela za sprovođenje izbora, pa tako ni u Republičkoj izbornoj komisiji. Od 17 članova stalnog sastava RIK-a, njih 12  su predstavnici koalicije koja je kandidovala  Aleksandra Vučića, čime je prevaziđena čak i dvotrećinska većina. Zahtev koji sam iznela na sednici Republičke izborne komisije odnosio se na to da se zakaže sednica Narodne skupštine, koja bira stalni sastav Republičke izborne komisije, kako bi se njen sastav uskladio sa zakonom – istakla je Vesna Rakić Vodinelić, predsednica Saveta Nove stranke i članica članica proširenog sastava RIK ispred kandidata Saše Jankovića.

Naime, Republička izborna komisija odbila je danas zahtev predstavnica Grupe građana „Za Srbiju bez straha“, koja je kandidovala Jankovića, Vesne Rakić Vodinelić i Ljiljane Benać Šantić da Narodna skupština Republike Srbije uskladi sa zakonom sastav Republičke izborne komisije.

 Članovi Republičke izborne komisije su većinom glasova odbili predlog da se ovo pitanje uvrsti u dnevni red, pa je ono razmatrano pod tačkom razno. Predsednik RIK je odbio da stavi na glasanje ovaj predlog pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tačkom razno.

– Više je nego očigledno da se ovde radi o teškom ogrešenju o Zakon, koje bi moglo voditi raspuštanju RIK i dovesti u pitanje legimitiet izbora. Sama činjenica da RIK radi u nezakonitom sastavu, izaziva sumnju da postoje namere da izborni proces ne bude regularan. Zbog toga će grupa građana „Za Srbiju bez straha“ upotrebiti sva pravna sredstva predviđena u ovakvim situacijama – zaključila je Vesna Rakić Vodinelić.

mm

Press služba

1 Komentara

  1. Filip
    11.03.2017 u 16:23
    Odgovori

    Izgleda da se Vucic osigurao sa tkz. tri sigurnosna prstena, odnosno nema šanse da izgubi izgubi izbore, ide na sigurno, a to se videlo od načina ( i vremena ) raspisivanja izbora, pa predstavljanje, odnosno predizborne promocije na tv, i vrhunac ( poslednji prsten ) manipulacija sa RIK. Neka nam je Bog u pomoći.

Ostavi komentar

Zatvori