Skupštinski odbor za pravosuđe krši zakon

Skupštinski odbor za pravosuđe krši zakon

Odluka skupštinskog Odbora za pravosuđe da povuče zajednički predlog Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja za izbor člana Odbora Agencije protiv korupcije, brutalno je kršenje zakona i ogoljeni dokaz državne opstrukcije nezavisnih institucija. Kontinuirana degradacija institucija nastavlja se još intenzivnije upravo postavljanjem ljudi bez ličnog i stručnog autoriteta na čelna mesta u državi.

Naime, članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bira Narodna skupština na predlog ovlašćenih predlagača, među kojima su i Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja. Skupštinski Odbor za pravosuđe ne odlučuje o predlozima ovlašćenih predlagača, o tome može samo da da svoje mišljenje, pozitivno ili negativno, ali predlozi svakako moraju da idu na glasanje u plenumu. Sramotna odluka Odbora nastavak je dvogodišnjeg opstruisanja da se predlog Zaštitnika građana i Poverenika stavi pred narodne poslaniike na izglasavanje. Može predsednik Odbora Petar Petrović, manirom politikantskog mešetara, u nedogled da se služi ciničnim „obrazloženjima“ ovog karikiranja prava, ali to neće sakriti poražavajuću činjenicu – da se u Narodnoj skupštini, nosiocu zakonodavne vlasti, ne poštuje zakon! Apsurd koji je naprednjačka vlast ustanovila kao svoj modus operandi.

A dok se vlast sa zakonom igra žmurke, Agencija za borbu protiv korupcije je faktički paralizovana. Sa samo dva člana Odbora, umesto devet koliko treba da broji pun sastav, ne može da odlučuje o više od 40 predmeta koji su trenutno na čekanju. Ne može ni da izabere svog novog direktora. Podsetimo i da se već više od tri godine čeka na novi zakon koji bi Agenciji dao veća ovlašćenja i obavezao funkcionere na prijavljivanje imovine najbližih srodnika. Za rad na zakonu zaduženo je Ministarstvo pravde koje je obustavu tog zakonodavnog procesa obrazložilo time da „nema smisla ići u proceduru dok se ne izabere novi direktor Agencije“. Novi direktor ne može biti izabran dokle god - pogađate - u Odboru Agencije sede samo dva od propisanih devet članova. I to je taj začarani krug koji otkriva motive nakaradne odluke skupštinskog Odbora za pravosuđe. Naprednjačka vlast je Agenciju za borbu protiv korupcije obezglavila, vezala joj ruke i bacila na kolena. Takvim silovanjem prava i nezavisnih institucija svojoj koruptivnosti daje široki prostor za delovanje.

Nova stranka zahteva od zakonodavne vlasti da poštuje zakon, pravo i obavezu Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, te da njihov predlog kao ovlašćenih predlagača u najskorijem roku stavi pred narodne poslanike na odlučivanje.

mm

Press služba

1 Komentara

  1. Siniša Damjanović
    11.07.2017 u 20:36
    Odgovori

    Pa nije ovo jedini problem iz oblasti pravosuđa.Ovaj problem traje već duže vreme, koje vladajuća stranka ne želi da reši jer im ovakvo stanje više odgovara.Od kada je otvoreno poglavlje 23 ,Apelacioni sudovi potvrđuju presude prvostepenih sudova i ako su im takve donete presude u žalbenom postupku, osporavane od strane Apelaciniuh sudova.Sada je važno da se vide statistički brojevi i ekspeditivnosti kako se brzo rešavaju i smanjuje broj nerešenih predmeta, a bilo ih je, oko 700 hiljade radnih sporova, vođeni u proseku od 13 do 15 godina.Bitno je da se vladajuća partija na svakom koraku zaklinje u vladavinu prava.!!!??

Ostavi komentar

Zatvori