30 milijardi za usluge po ugovoru po kabinetima Vlade

30 milijardi za usluge po ugovoru po kabinetima Vlade

Predlog budžeta za 2018. godinu baziran je na lažnim ekonomskim pokazateljima, lažnim statistikama, uz upumpavanje neopravdano ogromnih iznosa u kabinete ministara po osnovu usluga po ugovoru, što otvara prostor za koruptivno delovanje, dok se istovremeno štedi na realnim potrebama građana.

Na današnjoj skupštinskoj sednici, narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković podsetio je na činjenicu da još uvek nije dostavljen izveštaj o trošenju budžeta za prošlu godinu, te da se u istom maniru nastavlja i sada, predlaganjem netransparentnog budžeta za narednu godinu.

- Imamo čak i tajnu stavku: šest milijardi dinara opredeljuje se za BIA, bez bilo kakve specifikacije! Kada je rađen budžet za 2003. godinu, kod sredstava opredeljenih za BIA navedeno je i desetak stavki uz precizno navođenje na šta će se taj novac trošiti. Danas nemamo ništa! To ne sme da bude državna tajna! Za šta se opredeljuje taj novac? Da li za nekakve keramičarske radove ili za upadanje u kuće političkih protivnika po nalogu BIA i njihovo prisluškivanje – upitao je Živković.

On je naveo i da veliko povećanje sredstava ide za naoružanje, te upitao „na osnovu čega se to naoružavamo, da li na osnovu projekta, plana, da li postoji strategija odbrane“:

- Normalna je praksa da se najpre napravi strategija odbrane, da se definiše od koga i da li treba da se branimo, ko su nam neprijatelji, ko su nam saveznici, pa se pravi organizacija vojske i tek onda bira naoružanje. A sada se radi obrnuto. Znamo li mi gde će da lete oni migovi koji su prizemljeni otkad su isporučeni? Podsetiću i da su se iste ove stranke koje danas čine vlast, naoružavale tokom 90-ih, pa znamo kako se to završilo - kad god su se oni naoružavali, Srbija je gubila!

On je naveo i da su ovakvim predlogom budžeta „kultura i obrazovanje osakaćeni“:

- Recimo, Vlada i ministri su odlučili da za prevenciju diskriminacije dece opredele samo TRI HILJADE dinara. Dakle, 3.000 dinara za celu godinu, dok istovremeno predsednici pojedinih opština koje dobijaju višemilionske iznose iz republićkog budžeta, na dnevnoj bazi dele "za gospodina tri hiljade, za gospođu dve"!

Živković je takođe saopštio i da je Srbija od pre neki dan od strane Evropske unije stavljena na „sivu listu“ pojačanog nadzora u 2018. godini u pogledu transparentnosti poreskog postupka i poreske administracije, što ova vlast pokušava da sakrije (opširnije o tome OVDE). 

Amandmanima na Predlog budžeta, Nova stranka predlaže da se pretežni deo sredstava za usluge po ugovoru preusmeri za potrebe mnogo značajnije za građane i poreske obveznike koji ovaj budžet i pune. Dakle, za realne potrebe građana, a ne da bi kabineti ministara, predsednici Republike i Vlade taj novac trošili na ugovore mimo zarada stalno zaposlenih.

Shodno tome, sredstva preumeravamo za Mere populacione politike, Fond za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji, Fond za mlade talente, za povećanje zarada zaposlenima u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

 

Takođe, preuveličane i nerealne iznose za rad ministara bez portfelja zaduženih za regionalnih razvoj i javna preduzeća, za inovacije i tehnološki razvoj, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Ruskom federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Avio-službu Vlade, BIA, promociju dualnog obrazovanja i dr, preusmeravamo na povećanje Fonda za rešavanje stambenih pitanja profesionalnih pripadnika Vojske Republike Srbije, za povećanje zarada zaposlenih u policijskim upravama, za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova na lokalnom nivou, ali i prevenciju diskriminacije dece, za koju je, ponavljamo, ova Vlada predvidela tek sramnih tri hiljade dinara.

Jednako važno je i osnaživanje nezavisnih institucija, što podrazumeva veću finansijsku podršku, te smo preusmeravanje višemilionskih iznosa za usluge po ugovoru preusmerili i na Agenciju za borbu protiv korupcije, Državnu revizorsku instituciju, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i za konkurse u oblasti kulture.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close