Akademik Teodorović: Nemam dilemu, glasam za broj 4 - Da oslobodimo Beograd!

Akademik Teodorović: Nemam dilemu, glasam za broj 4 – Da oslobodimo Beograd!

Zbog tribine o ženama u politici, koju je organizovao Pravni fakultet i na nju pozvao samo ministarke aktuelne Vlade, lista "Da oslobodimo Beograd", organizovala je ispred tog fakulteta "Protest protiv zloupotrebe Univerziteta". Na protestu je govorio akademik Dušan Teodorović, koji će na predstojećim izborima podržati listu pod rednim brojem 4. 

"Ja sam izuzetno srećan i zadovoljan što su demokrate  i sve političke grupacije okupljene pod rednim brojem 4, koje imaju demokratsku i građansku orijentaciju, prepoznale da je za opstanak Srbije bitno da imamo Univerzitete prilagođene svetu i Evropi, na kojima predaju iskusni profesionalci i moralno čvrsti ljudi. Ja sam neizmerno zahvalan demokratama i ako sam do sada imao dilemu za koja da glasam, sada nemam - ja ću sigurno da glasam za broj 4. Podržavam tu listu, tu je moja koleginica Vesna Rakić Vodinelić i meni je zadovoljstvo da glasam za listu koju predvodi Vesna", rekao je Teodorović.

Tribina koja se danas održava na Pravnom fakultetu, koju organizuje dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, je navodi Teodorović, zloupotreba. Poveljom Magna karta, koju je potpisalo skoro 400 dekana evropskih univerziteta jasno je naznačeno da univerziteti moraju da budu moralno i intelektualno nezavisni od političkih centara moći i političkih partija. Politička aktivnost na univezitetima u Srbiji zabranjena je i članom 43 Zakona o visokom obrazovanju. Ovom tribnom krši se i povelja i Zakon, upozorio je Teodorović.

Na zloupotrebu Univerzieta, ukazala je i prva na listi "Da oslobodimo Beograd", Vesna Rakić Vodinelić.

"Osećam se posramljeno, jer ovo je moja kuća. Ja sam se ovde školovala. Zbog toga što se dogodilo to da studentski parlament pozove na debatu o ženama u politici samo tri političarke, sve tri su ministarke u Valdi Republike Srbije i sve tri su članice SNS-a. I ako bih htela da ocenim ovaj događaj ovde, ja ću reći ono što sam naučila u ovoj kući – ta tribina je zloupotreba institucije studentskog parlamenta i studenata u politčke svrhe - aktivna zloupotreba. A pasivna zloupotreba je da Univezitet u Beogradu, niti bilo koji drugi u Srbiji nije učinio ništa da organizuje ozbiljnu i pravu debatu o Ustavnim amandmanima, a to je podjednako važno ako uloga žena u politici", zaključila je Rakić Vodinelić.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori