Alarmantni podaci o ugroženosti LGBT osoba u Srbiji korak unazad u razvoju našeg društva

Alarmantni podaci o ugroženosti LGBT osoba u Srbiji korak unazad u razvoju našeg društva

Pretnje biciklisti zbog pretpostavljene istopolne seksualne orijentacije, fizički napad na LGBT aktivistu, napad na kvir osobu na radnom mestu, proganjanje i pokušaj nasrtaja na aseksualnog muškarca u blizini njegovog doma... Ovo su samo neki od naslova uznemiravajućih vesti na koje godinama unazad upozorava udruženje "Da se zna", čiji rad pomno prati i podržava Forum mladih Nove stranke. Prema njihovom najnovijem istraživanju, predstavljenom u Medija centru, u prošloj godini su zabeležena čak 42 protivpravna akta prema LGBT osobama, što je i više nego alarmantna brojka. 

Predsednik omladine NOVE Uroš Eleković stoga upozorava da i sva protekla istraživanja u Srbiji pokazuju generalnu tendenciju neprijavljivanja krivičnih dela nastalih iz homofobije i transfobije, kao i manjkavost sistema evidentiranja ovakvih slučajeva, koji je mahom selektivan i sporadičan. Eleković ukazuje da su ideje i rad Nove stranke usmereni na, pre svega, poštovanje ljudskih prava i evropskih vrednosti, i utemeljeni na vrednovanju različitosti koje treba da budu osnov povezivanja među ljudima, a ne izvor mržnje i agresije.

"Netrpeljivost prema svim grupama koje se ne uklapaju u stereotipni način razmišljanja i življenja, pa čak i prema političkim neistomišljenicima, širi se od samog vrha aktuelnog režima, a svedoci smo da ni postavljanje javno deklarisane osobe homoseksualne orijentacije na mesto premijera, iako krupan korak za jedno društvo, nije doneo suštinsko unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji", ističe predsednik Foruma mladih Nove stranke.

On se osvrnuo i na nedavni izveštaj Evropske komisije o Srbiji, u kojem zvanični Brisel posebno akcentuje nizak nivo slobode izražavanja, dok smo svedoci da je retorika koja istopolnu seksualnu orijentaciju prikazuje kao neku vrstu bolesti ili nastranosti otvoreno prisutna i u gotovo svim medijima.

Nova stranka će, posebno predvođena omladinom čija je dužnost da budućnost države usmeri ka temeljima međusobnog uvažavanja i poštovanja ljudskih i manjinskih prava, nastaviti sa doslednom politikom zasnovanom na uverenju da evropski put Srbije nema alternativu i da joj je mesto isključivo među modernim državama 21. veka, u kojima su slični pomenuti primeri ako ne deo daleke prošlosti, onda svakako svedeni na minimum.

 
 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close