Alena Bukilić za magazin Penzija: Borićemo se za vraćanje otetih penzija

Alena Bukilić za magazin Penzija: Borićemo se za vraćanje otetih penzija

- Penzije su stečeno pravo, odnos između penzija ne sme da se menja. One spadaju u okvir pojma prava na mirno uživanje imovine, a uzimanjem dela penzija država Srbija sprovodi direktnu krađu svojih građana. Nova stranka smatra da se penzije moraju vratiti na nivo pre protivustavnog smanjenja. Za to ćemo se boriti svim legalnim političkim sredstvima, u skladu sa zakonom i Ustavom Republike Srbije. Kako bismo uspeli u ovoj, ali i mnogim drugim borbama koje nam predstoje, neophodno je sprovesti reformu sudstva, političkog sistema i državne uprave i time državni aparat konačno učinili efikasnim u svojoj nameni – kaže Alena Bukilić, potpredsednica Nove stranke, za magazin Penzija.

 

Kako objašnjava, Nova stranka je usvojila programe reformi u oblasti ekonomije, pravosuđa, političkih institucija, obrazovanja, zdravstva, spoljne politike, ljudskih prava.

 

- Reforme imaju za cilj prosperitet čitavog društva pa time i kategorije penzionera. Nakon donošenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija i protivustavnog smanjenja penzija, penzioneri postaju ugrožena kategorija društva. Umesto da se budžet Republike Srbije popuni smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru, i to onih koji su na ta mesta došli preko partijskih knjižica u proteklih deset godina, strategija Vlade Srbije za popunjavanje rupa u budžetu svodi se na zadiranje u stečena prava penzionera, što je nedopustivo – ističe naša sagovornica.

 

– Zalažemo se i za reformu penzijskog sistema. Ne učiniti ništa po pitanju već bankrotiranog PIO fonda, jeste ponovo izraz nesposobnosti aktuelne vlasti kojim se direktno ugrožava 1,7 miliona građana ove zemlje, ali i svih onih koji čekaju penziju u bliskoj budućnosti. Trenutno stanje, ukoliko sistem ne postane održiv, može jedino voditi daljem smanjenju penzija, čime se još više ugrožava ekonomski i socijalni položaj penzionera.

 

Penzioneri mogu da daju doprinos u svakoj oblasti društva, od nauke i prosvete, preko zdravstva i državne uprave do kulture i umetnosti, kaže Bukilić.

 

-  Savet i mentorstvo su najvredniji pokloni koje neko može da dobije, a upravo to je ono što penzioneri imaju da ponude. Učenje iz nečijeg iskustva pruža mogućnost da se greške napravljene u prošlosti ne ponavljaju, to je krucijalna lekcija koju bi srpski političari, posebno mlađih generacija, trebalo da se pridržavaju. Ukoliko ne žele da ista sudbina zadesi njihovu decu, pa i njihove unuke, moraju da se angažuju – naglašava potpredsednica Nove stranke.

mm

Press služba

Related Articles

1 Comments

  1. Siniša Damjanović
    23.05.2017 at 01:02
    Reply

    Poštovana Alena,
    Da li mi to najavljujemo buđenje kada je u pitanju,vladavina prava u koju se naš” vrli lider u regionu “zaklinje, da ne kažem zaklanja,iza samostalnosti rada u pravosuđe u koje on ne želi da se meša i vrši bilo kakv pritisak.Inače kad bi se samo malo angažovao na tu temu, svi do sada pohapšeni bili bi osuđeni najtežim kaznama npr. nanogicama ili uslovnim kaznama da se zna da ne mogu tek tako da prođu u jednoj za primer u regionu uređenoj zemlji.On se ne meša ni u poglavlje 23 pa zato Apelacioni sudovi potvrđuju prvostepene presude iz 2009 god. ili neke druge godine ali,sve je jedno jer se radni sporovi vode i do 15 god.pa na taj način daju doprinos statističkim brojkama u korist rešenih parnica.Reče čika Ciceron jednom prilikom :Pravda je ne naplativa!.,A što to ne reče ranije da ovih oko 700.000 radnih sporova bivši radni ljudi i ne pokreću i ako je bila parola: ko je nezadovoljan neka tuži.,koja ješ uvek na snazi kao i Uredba o otimačini penzija.Verovatno će se i to rešiti jednoga veka kao i 24 privatizacije.Na Birou za Zapošljavanje prema izjavi Direktora ima oko 670.000 nezaposlenih a ja ne mogu da im ponudim da budu profesionalni upupravnici zgradajer su mesta već pounjena za prave profi političke kadrove iz stranke pozicije sa devet Jugovića.Blago nama i budućim pokolenjima.Ima još toga o čemu bi smo mogli a da ne spomenemo mito i njegovog starijeg koruptivnog brata,Zato Vam želim mirnu noć i lep pozdrav.Siniša Damjanović

Leave a Reply

Close