Amir Reko gost Zorana Živkovića u Novoj stranci

Amir Reko gost Zorana Živkovića u Novoj stranci

Bivši oficir JNA, a potom komandant 43. Drinske brigade Armije BiH, Amir Reko, koji je leta 1992. godine, rizikujući sopstveni život, od sigurne smrti spasio 45 srpskih civila iz sela Bučje, bio je danas gost Zorana Živkovića u prostorijama Nove stranke.

Ugostivši Reka u prostorijama Nove stranke, Zoran Živković iskazao mu je zahvalnost, u svoje lično i u ime svih građana Srbije, na njegovom herojskom delu.

Budući da je Reko danas na čelu narodnog pokreta "Most 21", razgovaralo se i saradnji ovog pokreta i NOVE stranke. Tim povodom, Reko i Živković iskazali su saglasnost da su Most 21 i NOVA podjednako opredeljeni za politiku mira, te da je to osnov buduće saradnje ove dve organizacije. Kako su naveli, saradnja će se temeljiti na unapređenju odnosa među narodima u regionu, kao i na konačnom obračunu sa prošlošću koja rehabilitacijom politika konflikata iznova preti novim tenzijama na Balkanu.

Podsetimo, Amir Reko je srpske civile spasio samo tri dana nakon što su mu srpske paravojne formacije spalile majku i druge članove porodice u njegovom rodnom selu Gudelj. Svojim junačkim delom, uprkos tragediji koju je preživljavao, Amir je dokazao da je čovečnost ipak nadvladala svirepost koju je rat raširio među narodima.

Danas, kao lider narodnog pokreta „Most 21“, ističe da naziv ovog pokreta jasno ukazuje na cilj njegovog postojanja: uspostavljanje pokidanih veza među narodima u BiH,a time i nove snage koja će pokrenuti promene na Balkanu.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close