Amnestija ili amnezija?

Amnestija ili amnezija?

Mislite šta hoćete, da sam dokon ili infantilan, ali imam neodoljivu potrebu da javnost upozorim na semantički suprotno značenje dve leksički slične reči: amnestije i amnezije!

Amnestija, kaže Vujaklija, znači predavanje zaboravu neke krivice i oslobađanje od kazne aktom najvišeg organa vlasti, a amnezija gubitak sposobnosti sećanja za određeno vreme ili sadržaj...

Gledam kako u Nemanjinoj, ispred bista ministra Zlatibora Lončara i uvek nezavisnog Marka Blagojevića (ili su to oni ipak uživo bili prisutni na konferenciji?), premijer Vučić obećava mirni dogovor na Kosovu sve u ime evropske perspektive Srbije i prizivam Vujakliju da mi pomogne: amnestija ili amnezija?

Amnestija se čini adekvatnim opisom ovog nastupa: očigledno je predana zaboravu Vučićeva izjava iz Skupštine Srbije 1995. godine "da je Kosovo važnije od svega, od pridruživanja i fašistoidnih ideja gospođe Marković", a on oslobođen od bilo kakve kazne nekakvim (meni nepoznatim) aktom nekog najvišeg organa (Tomislav Nikolić?). Ipak, kao profesor medicine pretpostavljam da je amnezija, i to ona kolektivna, najprikladniji potpis ove idilične zimske kompozicije sa konferencije za štampu 22. januara gospodnje 2017. godine.

Često, kada slušam premijera Vučića, čini mi se da patim od teške amnezije ili gore čak - od insanije, i to ne samo noćne. Ajde de, reciklirana je nekadašnja radikalska biografija i upakovana u plavi koverat sa mnogo žutih zvezdica što se očito ni Evropi mnogo ne gadi... Ne mora se baš pamtiti 1995. godina ako se ne želi, ali šta je sa nedavnim izjavama Aleksandra Vučića, kakva je ona o produženju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru - da li sam ja to uopšte čuo ili konfabuliram? Mora biti da sa mnom nešto ozbiljno nije u redu, jer nikako da povežem aktuelnu izjavu premijera od 22. januara 2017. godine da je "zaposleno 1.000 lekara i da će se nastaviti sa tim" i činjenicu da je važeći Zakon o budžetskom sistemu produžio zabranu zapošljavanja u javnom sektoru na celu 2016. godinu!?

Da li su to ministar zdravlja i premijer kršili zakon cele protekle godine i omogućavali da se svršeni studenti medicine zapošljavaju u srpskim bolnicama? Čestitam im na toj hrabrosti - nikada umrli Broz nije džaba govorio da se "ne moramo uvek držati Zakona kao pijan plota"! Jedino zameram što ne javiše to i nama dole (down under) na vreme, da upozorim moje studente da ne žure u tu prokletu Nemačku!?

Istina, nije zaposleno baš mnogo lekara sa juga, s obzirom na to da se u niškoj filijali Nacionalnog biroa za zapošljavanje nalazi uvek oko 500 lekara, ali ih ovim putem upozoravam da počnu da se nadaju! Nije ni važno što se izmenama Zakona o budžetskom sistemu koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, zabrana zapošljavanja nastavlja i u 2017. godini! Sve je moguće kada domaći majstori uzmu stvar u svoje ruke - možda nema ni hleba ni igara, ali ima frojdovske hipnoze, naučno dokazanog načina da ego izgubi kontakt sa realnošću.

Totalna anestezija i kolektivna hipnoza Aleksandra Vučića je ogromna i teško urušiva.

Ono što su nekada bili Sigmund Frojd i Jozef Brojer danas su Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević. Ima nečeg mističnog, gotovo paganskog u njihovom delovanju - spremni su da žrtvuju svakoga u ime ljutitog Peruna. I ma koliko se ovaj naivni psihoanalitički pokušaj može učiniti neozbiljnim i nerelevantnim, stvarnost nam govori drugačije! Samo se kolektivnom hipnozom može objasniti činjenica da se, na primer, javno objavljuje agitpropovski poklič skojevca Vulin Aleksandra Bogoljubu Kariću "da tajkuni više neće vladati Srbijom", mada je svima poznato da je sa tim istim BK Vulin u koaliciji od 2012. godine!

Primera hipnoze koliko želiš... Tako, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, dugogodišnja uzdanica Labus Miroljuba a sada obožavateljka Vučić Aleksandra, neprestano lamentira o "mogućnosti izdaje Ivice Dačića", a da je niko ne opomene da bi ta tema za nju morala biti tabu! Blasfemija, bolest najmilija... "Svako ko poredi vladu Aleksandra Vučića i vladu Borisa Tadića ima problem sa memorijom", kaže Zorana! Ja poredim Vladu Aleksandra Vučića i vladu Koštunice u kojoj je savetnik Labusu upravo bila Zorana Mihajlović - kakav li tek ja problem imam!? 

A šta tek reći o čoveku koji je napisao "Manifest novih demokrata za novu Srbiju" 2012. godine, a već 2013. godine počeo da savetuje Vučić Aleksandra i ubrzo postao i član Glavnog odbora SNS, osim onog što je rekao mudri Čerčil: "nema stalnih prijatelja, ni stalnih neprijatelja, ima samo stalnih interesa".

Možda ni ja nisam u pravu kada didaktički raščlanjujem pojmove "amnestija" i amnezija" - na delu je nema sumnje kolektivna hipnoza, da ne kažem anestezija! Mada se vlast hvali obezbeđenom epiduralnom (konferencija za štampu 22. 01. 2017. godine), očigledno je da je skromna: obezbedila nam je totalnu anesteziju!

Intelektualna elita ćuti i sve doživljava anegdotalno, kao povod za lagani osmeh uz popodnevni dremež. Ne sluti da se iz ovakvog dremeža može probuditi samo sa teškom glavoboljom i mamurna - a onda je jako teško donositi bilo kakve, najmanje promišljene i kvalitetne odluke.

Zadnji je trenutak da se začuju jerihonske trube - hipnoza Vučić Aleksandra je već sada ogromna i teško urušiva. Mudar je ovaj ljubitelj psihologije i lepe književnosti. Stari dobri Vladan Desnica: "Prezreti ljude, znači vladati njima"...

 

Autor: Saša Živić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i član Nove stranke

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close