"Beograd na vodi" je tačka zbog koje naprednjaci gube izbore

“Beograd na vodi” je tačka zbog koje naprednjaci gube izbore

Projekat „Beograd na vodi“ je paravan za otimanje zemljišta od građana i bogaćenje nekolicine bliskih režimu i to će biti jedna od tačaka zbog kojih će loša naprednjačka vlast biti kažnjena, zaključak je Vladimira Pavićevića, Balše Božovića i Dragoslava Šumarca na sinoć održanoj tribini na Zvezdari.

 

Na tribini koju su organizovali Opštinski odbor DS Zvezdara i Opštinski odbor NOVE Zvezdara, Pavićević je rekao da „Beograd na vodi“ nije nikakav projekat, već obmana, a da je termin „modernizacijski“ upotrebljen kako bi se prikrila „gola otimačina“ od građana. On je podsetio na utemeljena protivljenja stručne javnosti ovom „projektu“ i na osnovu toga parlamentarnu borbu opozicionih poslanika protiv „evidentne pljačke i narušavanja identiteta prestonice“:

- Mi smo kritikovali, argumentovali, ukazivali na nešto što je suprotno javnom interesu, a oni su se o sve to oglušili. I zato nas ovaj projekat smešta u polje arbitrarnosti gde samo jedan čovek odlučuje i radi kako hoće, bez uzimanja u obzir ikoga od nas. Ali u svakoj savremenoj državi građani su ti koji ostaju kao poslednji čuvari misli, slobode i delanja. Mi smo pozvali te građane na protest povodom polaganja kamena temeljca i oni su pokazali hrabrost i odazvali se!

Zamenik predsednika NOVE je upitao da li je moguće da „onaj mali deo savremenosti koji su građani obezbedili, ova vlast sa neskrivenom bahatošću ruši upravo preko Beograda na vodi“. Zato, zaključio je, ova tema nipošto ne sme da se zanemari, jer će ona biti ta „ključna tačka zbog koje će naprednjaci izgubiti naredne izbore“.

 

Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović ocenio je da projekat "Beograd na vodi" ne postoji, već da je to „paravan za otimačinu pola centra Beograda”. Njegova svrha, naglasio je, jeste da „krug ljudi blizak vrhu SNS-a i njihovi strateški partneri sebi sagrade kafane, hotele, tržne centre i tako pribave ogromnu materijalnu korist“:

- Ukoliko se dokaže da je neko iz vlade na štetu javnog interesa omogućio trećem licu imovinsku korist, završiće sigurno u zatvoru. Vučić to zna, i zbog toga nije svoj potpis stavio na ugovor za Beograd na vodi, već je to učinila njegova ministarka Zorana Mihajlović.

Pomenuvši izjavu gradonačelnika Siniše Malog da se već sad razmišlja o reviziji "Beograda na vodi", Božović je zaključio da je to još jedan dokaz da se nikada nije ni razmišljalo o realizaciji projekta. 

- Međutim, gradonačelnik je prevideo da u ugovoru piše da samo investitor Alabar može da traži reviziju, a ne država Srbija. Iz greške u grešku srlja SNS... A pošto su to shvatili oni koji su pisali ugovor, spinovali su priču za "Despotov grad"! Tako je i sa nacionalnim stadionom! Nonstop se ide iz laži u laž, iz spina u spin, kako bi se pažnja građana skrenula sa katastrofalnih rezultata ove vlade!

Božović je poručio da niko ne može da koristi Beograd zarad svoje lične ambicije niti građani smeju da budu taoci bilo čije političke karijere, pa i karijere Aleksandra Vučića.

 

Potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora i predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac složio se da je Beograd na vodi pljačkaški projekat, jer se njime faktički sve poklanja stranom investitoru, a građani su dužni da kroz poreze finansiraju kompletnu infrastrukturu. Još licemernije je, istakao je, to nazivati nacionalnim interesom i tvrditi da zemljište ostaje u vlasništvu države Srbije:

-To nije tačno! Zemljište se najpre daje u zakup, a onda po leks specijalisu može konverzijom da se pretvori u privatnu svojinu. I odmah sutradan mogu da prodaju parcele, a oni će to i uraditi!

Šumarac je podvukao i apsolutnu arhitektonsko-urbanističku neopravdanost projekta:

- U Inženjerskoj komori ima 27.000 inženjera i niko nije našao ništa dobro u ovom projektu. Pogled sa Save mora da bude otvoren prema Kalemegdanu, vračarskom platou, Topčideru. A ove kule će faktički da ograde Savu od svih nas Beograđana.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close