Besmislenost državnih garancija za kredite za EPS i EMS

Besmislenost državnih garancija za kredite za EPS i EMS

Ukoliko je energetski sistem u Srbiji "biser srpske privrede", kako uporno tvrdi premijer Vučić, a EPS "savršeno preduzeće koje skoro samo proizvodi profit", zbog čega je potrebno da država daje garancije za kredit za takvo preduzeće? To pitanje postavio je Zoran Živković na skupštinskoj sednici povodom predloga zakona kojim se daju garancije za kredite Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektromreža Srbije (EMS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

- Čuli smo iz nekoliko izvora, vrlo neproverenih i do sada lažljivih, ali ipak se ponovilo sa vrha vlasti da dnevno na računu EPS ima 400-500 miliona evra, da je to firma koja je likvidna do savršenstva... Zašto onda EPS uzima kredit, i to od 45 miliona evra, od nemačke banke i zašto država mora da garantuje za to? Potpuno besmisleno. Takođe, zašto mora da se uzme od strane banke? Zbog povoljnih kredita? Nikako. Svaka država iole stabilna može da uzme kredit koji je bruto ispod 1% i tu nema nikakve sumnje. Kod bilo koje banke… kod Komercijalne banke, kod neke druge srpske banke, kod srpskih banaka čiji su osnivači stranci ili bilo gde – rekao je Živković.

On je podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima akcizu na struju:

- Akcizu imamo na cigarete, na alkohol, na neke luksuzne stvari, ali ne za nešto što je neophodnost 21. veka, a to je struja! Inače, da obavestim srpsku javnost, ta akciza godišnje donosi 140 miliona evra za EPS na nula potrošnji, bez bilo kakvog ulaganja. Dakle, od trećine akcize koja se uzima od građana Srbije, EPS može sam da finansira sve ovo. Nenaplaćenost potraživanja u EPS je preko 15%. I to je posledica toga što se „prašta“ struja, i to velikim uspešnim firmama u Srbiji kao što su Železara Smederevo, RTB Bor, Srpska fabrika stakla Paraćin gde smo imali nekog investitora sa crvene Interpolove poternice Bugarske. Zašto se ne naplaćuju te stvari?

Imamo gubitak na mreži u EPS preko 25%, što je za 30% više od bilo koga u našem okruženju. Zar nema nekih uslova da se to smanji pa da se iz tih sredstava finansira sve ovo? Ne, ovde je samo – eto, to je nemačka banka... ako je nemačka banka, svi treba da pozdravimo i da kažemo to je najbolje na svetu i država treba ponovo da preuzme odgovornost za taj dug. Da li će EPS da vrati to ili ne, neću uopšte da ulazim u tu priču.

Narodna poslanica NOVE Marinika Tepić takođe je upozorila da je “na delu dodatno zaduživanje, bez obzira što se zove - opterećenje garancijama za kredit EPS-u”:

- Nadovezujući se na raspravu kolege Zorana Živkovića, dužna sam da podsetim da je upravo radikalski ministar Aleksandar Vučić, u zajedništvu sa svojim kolegama tada, u Vladi JUL-a i SPS-a, ostavio ne samo devastiranu zemlju u jesen 2000. godine, već apsolutno unakaženu državu. 

Koliko god pokušavali neće ništa, zaista, oprati tu biografiju Aleksandra Vučića u 90-im godinama, ali ja ću se konkretno osvrnuti na još neke stvari koje su ovde izrečene.
Zamolila bih kolege iz političke većine Aleksandra Vučića da takođe ne manipulišu onim što smo neposredno pre mene čuli, a to je da neko ovde ne želi unapređenje zaštite životne sredine ili otpepeljavanje, što bi trebalo da bude tema ili jedan od fokusa i cilja ovog amandmana.
Dakle, nismo mi protiv otpepeljavanja i unapređenja zaštite životne sredine, mi smo protiv toga da Republika Srbija i građani Republike Srbije garantuju za zajam, odnosno kredit EPS-a koji to može da učini sam. 
Kada kažem teret po leđima građana Republike Srbije, za one kojima to nije do kraja jasno, a uvek se ispostavi da mnogima nije jasno, to znači da se ovim potezima zadužuju ne samo građani koji su glasali za ovu političku većinu, već i oni koji su glasali protiv ove političke većine, kao i oni koji uopšte nisu glasali. 
Dakle, svi poreski obveznici, pa čak i državljani koji možda ni ne žive u ovom trenutku u Republici Srbiji, dodatno se zadužuju do 2020. odnosno 2022. godine. 

 

Preostala obraćanja narodnih poslanika NOVE stranke Marinike Tepić i Zorana Živkovića sa današnje skupštinske sednice, pogledajte u video prilozima:

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori