Burazerska ekonomija Vučića i Dodika

Burazerska ekonomija Vučića i Dodika

Da su se pipci korupcije, nepotizma i bahatosti aktuelnog režima Aleksandra Vučića odavno proširili i van granica naše zemlje, jasno je svima, posebno na jednom od primera o kojem u srpskim, strogo kontrolisanim medijima, domaća javnost ništa nije mogla da sazna.

Naime, predsednik Nove stranke Zoran Živković podseća da mediji u susednoj Bosni i Hercegovini već godinama bruje o svim navodnim aferama Marka Lopičića, direktora M:tela u Banjaluci, kompanije čiji je, sa 51 odsto učešća u vlasničkoj strukturi, većinski vlasnik upravo Telekom Srbija. Izvesni Lopičić tako je, ukazuje lider NOVE, od dolaska na čelo ove firme početkom 2016. godine, od M:tela napravio leglo nepotizma, mahom zaposlivši veliki broj dece visokih političkih funkcionera Republike Srpske, većinom iz SNSD-a Milorada Dodika, koji je, ironično nazvan, "prvom damom Srbije", pošto godina nije prošao nijedan javni skup niti otvaranje makar i lokalnog putića gde pomenuti nije stajao tik uz samozvanog predsednika Vučića.

“Lopičić je tako slika i prilika bahatosti vlasti sa obe strane Drine - fotelju u M:telu su, zahvaljujući njemu, odmah našle ćerke aktuelnog ministra finansija BiH Zorana Tegeltije i bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci, finansijskim sektorom već godinama rukovodi Lopičićeva supruga Jasmina, dok je direktor korporativnih poslova ni manje ni više nego njihov venčani kum. Ni tu nije kraj, jer afere pomenute kompanije nastavljaju da pune stranice medija širom BiH. M:tel je, prema navodima novinara, u januaru 2016. godine iznajmio 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora, za šta je plaćao mesečnu kiriju od čak 202.500 evra. Za nepune dve i po godine M:tel je tako platio oko 11 miliona konvertibilnih maraka na ime rente, da bi potom, u maju 2018. godine, kupio poslovnu zgradu u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci, navodno za 65 miliona KM. Time je nekada uspešna firma, sa godišnjom dobiti od više od 100 miliona KM, sada spala na upola nižu sumu, dok je vrednost akcija M:tela na Banjalučkoj berzi pala sa 1,15 KM u junu 2017. godine na 0,85 KM, čime je i vrednost same kompanije srozana sa 1.200.000.000 KM na 500.000.000 KM.”, ističe Živković.

On navodi i da je još krajem 2013. godine bilo jasno da će M:tel sa Lopičićem na čelu ogresti u kriminal, kada je rukovodilac glavnog skladišta u Prijedoru, Bogdan Unčanin, nezakonito dobio otkaz i to nakon što je javno upozorio na sumnjive odluke tadašnjeg direktora za korporativne poslove, ovog istog Marka Lopičića. Unčanin je, kako je sam rekao, u skladištu držao pod nadzorom neprometovanog materijala i osnovnih sredstava u vrednosti od 800.000 do milion KM, što nikako nije odgovaralo Lopičiću i direktoru za finansije, njegovoj supruzi Jasmini Lopičić, preko kojih su išle sve nabavke u M:telu i koji su se namerili na sumnjive, dodatne nabavke.

“Upozoravamo javnost u Srbiji na kriminalne tokove novca koji povezuju Telekom Srbija i M:tel, to jest direktno Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, u čijim rukama ima još mnogo takvih istih Lopičića, ili bolje da kažemo -  "Lopovčića". Zato zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno stanu na put pranju novca ne samo u Srbiji, već i van njenih granica. Skorom promenom vlasti, zbog koje je aktuelni režim već uveliko u panici, i slobodom pravosudnih organa da odlučno rade svoj posao biće tako otkriveni svi slični primeri, zbog kojih naša država tone, jer nije prljavi novac taj koji treba da spaja dve zemlje i njihove građane, već jedino sloboda, demokratija i, iznad svega, vladavina prava”, zaključuje Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close