Član NOVE Sikimić ironičnim pismom Dejli Telegrafu probio medijsku blokadu 1999. godine

Član NOVE Sikimić ironičnim pismom Dejli Telegrafu probio medijsku blokadu 1999. godine

Nakon što je, marta 1999. godine, po početku NATO agresije na Srbiju, i Velika Britanija objavila da je u ratu, našim građanima u potpunosti je onemogućen pristup britanskim medijima.

 

22 godine kasnije, član Nove stranke Borisav Sikimić prisetio se i svojevrsne anegdote, kada je, zahvaljujući satiričnoj dosetki, lično "probio" britansku medijsku blokadu i pismom se obratio uglednom, konzervativnom listu Dejli Telegraf. Član NOVE Sikimić kao povod je iskoristio članak kontra-admirala Morgana Morgana, koji je tokom Drugog svetskog rata bio komandant Visa, posle Drvarskog napada. Morgan je, naime, u svom tekstu tvrdio da Srbi ne znaju razlog bombardovanja, te predložio da se "bacaju leci iznad Srbije, u kojima bi im bilo pruženo objašnjenje". Ovaj članak naveo je Sikimić da odgovori, čime je praktično probio led tadašnjeg medijskog embarga za Srbe.
 
U nastavku vam prenosimo tekst gospodina Sikimića u celosti, objavljen pod naslovom "Šta će letak reći o ratu", u britanskom listu Dejli Telegraf, 11. maja 1999. godine:
 
"Dok podržavam predlog kontra-admirala Morgana Morgana Gila o zasipanju Srba lecima, pitam se koja bi bila njihova poruka.
 
Prateći nedavna dešavanja, možda bi ovo bilo odgovarajuće:
 
"Srbi, volimo vas, želimo vam pristojnu demokratiju, žalimo zbog patnje koju smo izazvali kod stotina hiljada albanskih izbeglica. Stoga vas bombardujemo. Ovo nije pravi trenutak da nas pitate zašto nismo primetili da skoro pola miliona srpskih izbeglica iz Hrvatske, koje su sada u Jugoslaviji i Bosni, ne može da se vrati svojim kućama četiri godine nakon stoprocentnog etničkog čišćenja.
 
Trenutno smo u sedmoj nedelji uništenja vaših vojnih formacija, infrastrukture i industrije, uključujući hemijska postrojenja (nismo znali da će ovo dovesti do ekološke katastrofe) i brojne zgrade u vašim gradovima. Žao nam je što smo slučajno ubili civile (ionako ih je manje od 1.000), ali morate razumeti da smo samo želeli da naudimo Miloševiću.
 
Sada kada znate da vam svima želimo prosperitet, mogli biste da obezbedite i malo demokratije (kada niste u skloništima) i da volite nas i NATO bombardere takođe. Iskreno se nadamo da nećete biti pogođeni.
 
Borisav Sikimić."
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close