Čukarica: Otkazati promociju knjige ratnog zločinca

Čukarica: Otkazati promociju knjige ratnog zločinca

Opštinski odbor Nove stranke Čukarica pridružuje se zahtevu Inicijative mladih za ljudska prava za otkazivanjem promocije knjige Veselina Šljivančanina „U službi otadžbine“, zakazane za 13. oktobar u Kulturnom centru Čukarica. Zahtevamo od čelnika ove beogradske opštine da ne dozvole da kulturni centar bude mesto veličanja osuđenog ratnog zločinca, jer se time omogućava ne samo njegova socijalna legitimizacija, već i rehabilitacija zločinačke politike koja je obeležila mračne 90-e.

Podsećamo, Veselin Šljivančanin optužen je za istrebljenje, ubistvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu koje je, nakon pada Vukovara 1991. godine, potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici. Pravnosnažnom presudom za zločine koji su se desili 20. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, Šljivančanin je 2010. godine osuđen na kaznu od 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja.

Očigledno je da je osuđeni ratni zločinac svojim svesrdnim podržavanjem Aleksandra Vučića, kao i aktivnim učešćem u kampanji SNS, od sadašnjih vlasti „zaradio“ pravo da javne prostore koristi za sopstvenu promociju. Još gore – pravo da avanzuje do vrednog političkog radnika, pa i nacionalnog junaka. To i ne čudi, imajući u vidu da je aktuelni režim potekao iz onog istog radikalskog legla koje je ratnohuškačkom politikom tokom 90-ih podstrekivalo i proizvodilo zločine. No, to dugovečno interesno i ideološki vođeno partnerstvo između ratnih zločinaca i danas aktuelnih vlasti ne sme biti pokriće za grubu zloupotrebu institucija. Gradska opština Čukarica, kao i sve institucije države Srbije, dužna je da vodi odgovornu politiku, politiku pomiranja a ne produkovanja konflikta, te je nedopustivo njeno statiranje u sramotnom i opasnom projektu izgradnje Srbije kao sigurne kuće za zločince.

Napominjemo, pomirenje u regionu nije moguće dokle god se ne budemo odnosili podjednako – kako prema žrtvama, tako i prema zločincima.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close