Cvijanov: Slobodni građanin i novinar koji kritički razmišlja su ugrožena vrsta

Cvijanov: Slobodni građanin i novinar koji kritički razmišlja su ugrožena vrsta

Branku Žujoviću, novinaru i glavnom uredniku portala Slobodna Subotica, upućena je još jedna pretnja u nizu - ovaj put da će biti iseljen iz Subotice. Poslednjih nekoliko meseci traje ofanziva ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci na portal Slobodna Subotica i glavnog urednika tog portala, upozorava predsednik Gradskog odbora Nove stranke Subotica i član Predsedništva NOVE Norbert Cvijanov.

Zašto je to tako?

"Slobodna Subotica je jedini medij u gradu koji nije pod kontrolom zločinačke Srpske napredne stranke. Mučki, podlo, mafijaški pretiti - to je jedini stil koji poznaju. Nisu oni učili škole, džaba im doktorati, magistrature, pa čak i diplome srednje škole, jer su upitnog validiteta. Osvetiću se kad-tad Ćuruviji! Zvuči poznato? Ovo su reči takozvanog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nedugo nakon što su izrečene, Slavko Ćuruvija je ubijen. Milan Jovanović, novinar portala Žig info iz Grocke - zapaljena kuća. Dragoljub Simonović iz SNS-a uhapšen je zbog izazivanja opšte opasnosti u podstrekavanju, iako su advokati oštećenog ukazivali da se radi o krivičnom delu ubistva u pokušaju.

Slobodna Subotica, BIRN, KRIK, Danas, N1 i Južne vesti su mediji koji objektivnošću raskrinkavaju ovu nakaradnu vlast. Sve pretnje medijima dolaze od pristalica i simpatizera SNS. Prijave se redovno podnose policiji. Policija pokušava da radi svoj posao. Ali, pitamo se, gde je granica?

Imaju li objektivni novinari metu na leđima? Da li su oni glineni golubovi? Mogu li da očekuju zaštitu od policije, kada je već društvo obolelo i metastaziralo? Da li policija, na čijem je čelu osoba koja ima upitno školovanje i doktorat i čiji je otac umešan u nezakonitu prodaju oružja teroristima, može da se izbori sa ovim problemom? Ne, jer to ni ne želi. Da li država, na čijem je čelu čovek koji je upamćen kao najgori ministar informisanja, dakle čovek koji je beskrupulozno gušio i guši svaku kritičku misao u državi koju prezire, čiji klanovi (gradski odbori) organizacije koju predvodi beskrupulozno pljačkaju budžete širom naše zemlje, može da se izbori sa ovim problemom? Ne, jer to ni ne želi.

Zašto ova vlast mora da ode?

Najuriti ekstremno desnu i nacionalšovinističku vlast i Vučića nije stvar prestiža nekog političara ili neke koalicije.To je životno pitanje i pitanje opstanka jednog društva koje se praktično nije ni uspelo formirati nakon raspada SFRJ. Stanje je sve gore i neizvesnije. Vučić je i tiranin i etnonacionalista, ali i izraženi predstavnik Šešeljevog ratnohuškačkog krvožednog lobija. Vučić i SNS gube sve bitke na spoljnom planu, samim tim retorzija na unutrašnjem je sve veća. Shodno svemu ovome, zaključujemo da je slobodni građanin i svaki novinar koji kritički razmišlja ugrožena vrsta", navodi Cvijanov.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close