Čvorovići i Potemkinova sela u JKP Parking servis

Čvorovići i Potemkinova sela u JKP Parking servis

Kako naprednjačka vlast prikazuje povećanje plata najbolje se vidi na primeru JKP Parking servisa u Beogradu. Naime, prema podacima do kojih smo došli, radnicima ovog preduzeća povećan je koeficijent za obračun zarada, kao i koeficijenti za minuli rad, ali je u isto vreme smanjena cena radnog sata.

Gradski odbor Nove stranke Beograd ukazuje da je upravo ovakav način klasičan primer kako se u Srbiji grade Potemkinova sela naše ekonomije. Sa jedne strane prikazuje se sjajan napredak naše ekonomije, a sa druge se radnicima smanjuje cena radnog sata ispod zakonskog minimuma, pa oni žive daleko siromašnije nego ikad. Prema podacima koje smo dobili, na nelegalan način smanjena je cena radnog sata daleko ispod zakonskog minimuma, pa umesto 147, na platnom listiću stoji da država isplaćuje tek 127,07 dinara.

Pored ekonomskih parametara, radnici su se požalili i na anekse ugovora o radu koje su potpisivali, a u kojima stoji da preduzeće može, gotovo neometano i potpuno proizvoljno, da koristi njihove lične podatke i da prikuplja informacije o svojim zaposlenima. Jedino što ostaje nejasno je da li će sindrom Čvorovića sada zaraziti i ostala gradska preduzeća ili će ipak biti u karantinu samo u JKP Parking servis.

Beogradski odbor NOVE upozorava da je samo pitanje trenutka do kada će zaposleni u javnom sektoru dozvoliti da budu taoci ovih graditelja i kada će se pobuniti i početi da koriste svoje zakonom dato pravo na štrajk.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close