Dan sećanja na žrtve Holokausta: Poštujmo žrtve da nam se zločini ne bi ponovili

Dan sećanja na žrtve Holokausta: Poštujmo žrtve da nam se zločini ne bi ponovili

Na Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, Nova stranka apeluje da jedan od najstrašnijih zločina u modernoj istoriji sveta nikada i nikako ne sme biti zaboravljen.

Podsećamo da je 22. april u Srbiji posvećen svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj. U Srbiji je Holokaust imao ogromne razmere, jer je čak 90 odsto pripadnika jevrejske zajednice izgubilo život.

Staro sajmište je najveći logor u kome su mučeni i ubijani Jevreji na prostoru današnje Srbije i poražavajuća je činjenica da se on i danas nalazi u užasavajućem stanju. Nova stranka je nekoliko puta u svojim akcijama i saopštenjima upozoravala da je nedopustivo da se na mestima gde su se 40-ih godina nalazile bolnice i ćelije, danas nalaze stambene jedinice, poslovni prostori i ugostiteljski objekti. OnStanje Starog sajmišta je velika sramota Beograda i Srbije i zato posebno danas, na Dan sećanja na žrtve Holokausta, snažno apelujemo na gradsku upravu i Ministarstvo kulture da se posvete ovom objektu i konačno završe memorijalni centar kakav zaslužuje takav zločin i toliki broj žrtava, umesto što se jednom godišnje slikaju kako polažu vence.

Pamtimo zločine i poštujmo žrtve da nam se ne bi opet dogodili, jedinstvena je poruka koju moramo poslati budućim naraštajima širom sveta.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close