Definitivni krah demokratije i prava na slobodne izbore

Definitivni krah demokratije i prava na slobodne izbore

Danas se na onome što je trebalo da budu lokalni izbori u opštini Pećinci, dakle praznik demokatije, desio definitivni krah demokratije. Građanima ove opštine, a osnovano sumnjamo i građanima ostale četiri opštine u kojima su danas održani lokalni izbori, ukinuto je pravo na slobodne i fer izbore kao i sve tekovine za koje smo se borili 90-ih godina i konačno izborili 5. oktobra 2000.

Iako Nova stranka nije učestvovala na lokalnim izborima u znak protesta zbog napada na imovinu i ličnu sigurnost predsednice lokalnog odbora Nove stranke u Pećincima Jelene Grujić Ristić i njene porodice, kao i zastrašivanjima kojima su oni bili izloženi u dužem vremenskom periodu, za šta organi reda nisu priveli odgovorne, tokom izbornog dana je delegacija Nove stranke predvođena predsednikom Zoranom Živkovićem, narodnom poslanicom Marinikom Tepić, potpredsednikom Milenkom Vujićem, predsednikom Foruma mladih Urošem Elekovićem, sekretarom Đorđem Nakićem i ostalim članovima NOVE pratila i dokumentovala najgrublje izborne nepravilnosti koje su se događale tokom celog izbornog dana.

Ne samo da su SNS batinaši fizički nasrtali na predstavnike opozicije, već je vladajuća stranka u svojoj prljavoj raboti najgrublje zloupotrebila državne organe. SNS aktivisti zaduženi za kupovinu glasova i kontrolu birača, sa sve spiskovima „svojih glasača“, uredno su prevoženi službenim policijskim automobilom. Istovremeno, policija nije htela da izađe na teren po prijavi predsednice odbora NOVE Jelene Grujić Ristić koja je bila fizički napadnuta. Štaviše, na poziv, načelnik Policijske stanice u Pećincima je uz psovku grubo prekinuo vezu.

I pored brojnih i krupnih nepravilnosti koje su se događale u prethodnim izbornim ciklusima, kako na republičkom tako i na lokalnim nivoima, ovo čemu su danas u Pećincima prisustvovali članovi NOVE daleko prevazilazi dosadašnje izborne krađe i manipulacije kojima se SNS uz zloupotrebu državnih organa služila i krojila izborne rezultate u svoju korist. Imajući u vidu i sporni sastav izborne komisije, kao i kampanju zastrašivanja i ucena koja je obeležila ovaj izborni proces, izbori su sa našeg stanovišta apsolutno nelegitimni. Nova stranka će u narednom periodu, kao što zakon i nalaže, o svojim saznanjima obavestiti sve državne organe koji su do sada odbijali ili izbegavali da postupe po slovu zakona, ali i sve relevantne međunarodne organizacije. Nedopustivo je da se u zemlji kandidatu za članstvo u EU 2017. godine događa ovakvo nasilje, krađa, ucene pod okriljem medijske blokade gotovo svih nacionalnih medija, uključujući i Javni servis. Nedopustivo je i krajnje opasno da se o ovome ćuti. Preko ovoga se nikako ne sme preći, jer od odnosa prema slobodi građana ove zemlje zavisi budućnost svih nas, ali i budućnost Evrope i svih tekovina i vrednosti koje delimo i zbog kojih se nazivamo građanima.

 

Aleksandar Stanković, zamenik predsednika Nove stranke

mm

Press služba

Leave a Reply

Close