Delegacija NOVE na trodnevnom samitu u Beču o procesu evrointegracija i očuvanju tekovina EU

Delegacija NOVE na trodnevnom samitu u Beču o procesu evrointegracija i očuvanju tekovina EU

Predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan i predsednik Foruma mladih NOVE Uroš Eleković učestvovali su proteklog vikenda na konferenciji u Beču, posvećenoj očuvanju tekovina Evropske unije i edukaciji članova liberalnih partija o procesu evrointegracija uopšte.

Na trodnevnom skupu, u organizaciji Evropskog liberalnog foruma, delegacija Nove stranke imala je tako priliku da, kroz informativne panele mentorskog programa EU, sazna iz prve ruke informacije o koracima koje prolaze zemlje koje joj pristupaju, ali i dobije odgovore na ključna pitanja u vezi sa obrazovanjem, evropskim fondovima, zaštitom životne sredine...

Boravak u prestonici Austrije Movsesijan i Eleković iskoristili su i za razmenu iskustava i ideja ne samo sa kolegama iz regiona, već i iz cele Evrope. Među organizacijama sa kojima ćemo svakako u budućnosti učvrstiti i dodatno razviti odnose našle su se tako Liberalna partija Crne Gore, Naša stranka iz BiH, Liberalno-demokratska partija Severne Makedonije, bečka NEOS lab politička akademija, holandska Socijal-liberalna partija D66 i mnoge druge. Akcenat ove sesije je posebna neophodnost povezivanja i intenziviranja saradnje liberalnih partija našeg regiona, jer se samo na taj način mogu postići rezultati bolji od dosadašnjih.

 

Pored plodonosnih i inspirativnih diskusija tokom celodnevnih panela, naši funkcioneri dobili su priliku i da upoznaju ostale učesnike sa idejama Nove stranke, te je predsednik omladine Eleković detaljno izložio program NOVE i proces njegovog kreiranja, ali i njegovu kompatibilnost sa standardima Evropske unije.

S druge strane, predsednik Saveta Nove stranke Movsesijan upoznao je učesnike iz EU i regiona sa teškoćama sa kojima se NOVA nosi u Srbiji - nedostatkom medijskih sloboda, uzurpacijom državnih institucija od strane aktuelnog režima i otežanim uslovima rada opozicije, što je i opisano u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije

Pomenuti forum u Beču samo je jedan od mnogih skupova na kojima su predstavnici Nove stranke učestvovali od početka godine, nakon nedavnog boravka u Sarajevu i brojnih planiranih poseta u mesecima pred nama. Ideja širenja demokratskih i evropskih vrednosti, kao i saradnja liberala širom Evrope, ostaju naš prioritet u spoljnopolitičkom stranačkom delovanju, te ćemo mu i ubuduće biti marljivo posvećeni, kao jedna ozbiljna i dosledna politička organizacija. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close