Devastirana zgrada prve osnovne škole u Beogradu slika i prilika naprednjačke vlasti

Devastirana zgrada prve osnovne škole u Beogradu slika i prilika naprednjačke vlasti

Gradski odbor Nove stranke Beograd nastavio je ove nedelje akciju obilaska prestoničkih opština sa ciljem lociranja najvećih problema i prepreka u njihovom funkcionisanju.

Kako smo još početkom leta najavili, cilj akcije jeste da, pre svega, kroz direktnu komunikaciju sa sugrađanima saznamo šta je ono što najviše otežava njihovu svakodnevicu, a kako je podvukao predsednik Opštinskog odbora NOVE Čukarica Milisav Veselinović, ono što njegove komšije posebno pogađa jeste stanje u kojem se nalazi nekadašnja zgrade prve osnovne škole u Beogradu, osnovane daleke 1840. godine.
 
Tako je na mestu kojim je nekada odzvanjalo školsko zvono i smeh školaraca, ali i mesto koje čuva brojne uspomene građana prestonice, sada pravo smetlište, prekriveno đubretom, memljivo i obraslo u korov, što zapravo i jeste simbol odnosa aktuelnog režima prema spomenicima kulture. Ova zgrada to jeste, i kao takva bi trebalo da bude pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Ipak, fotografije sa lica mesta svedoče o nečemu krajnje poražavajućem, ukazuje Veselinović. 
 
"Ovde je do pre desetak-dvadeset godina i dalje bila škola, a sada je napuštena, devastirana... Opština Čukarica mnogo više pažnje pridaje stvarima koje nisu tolike bitne kao jedan objekat koji je od istorijskog, kulturnog i tradicionalnog značaja za stanovnike Žarkova", poručio je on.
 
Nova stranka stoga apeluje na sve sugrađane da nam se pridruže u akciji i ukažu nam na probleme sa kojima su suočenima u krajevima u kojima stanuju, kako bismo se zajedničkim snagama izborili da Beograd, iz stega kriminalnog režima koji ga urušava, ponovo bude vraćen u ruke Beograđana, kojima i pripada. 
 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close