Divljanje Veroljuba Arsića u Narodnoj skupštini

Divljanje Veroljuba Arsića u Narodnoj skupštini

Jučerašnje oduzimanje reči Mariniki Tepić, poslanici Nove stranke, od strane predsedavajućeg Veroljuba Arsića, jer mu se nije dopalo obrazloženje njenog predloga zakona, predstavlja najgrublju zloupotrebu Poslovnika Narodne skupštine i bestijalno divljanje poslaničke većine, ocena je narodnih poslanika Nove stranke.

Naime, predsedavajući skupštinskom sednicom Veroljub Arsić juče je, tokom utvrđivanja dnevnog reda, izrekao dve opomene Mariniki Tepić, a onda joj i oduzeo reč, pokušavajući to da objasni time da se ne slaže sa njenim obrazloženjem dopune Krivičnog zakonika koju predlaže već skoro dve godine.

„Predložila sam da se Krivični zakonik izmeni u članu koji je uveden pre godinu i po i koji pokazuje svo naličje ove vlasti i lakrdiju navodne namere da se zabrani negiranje ratnih zločina i genocida. Naime, tim članom se zabrana negiranja odnosi samo na presude onih sudova koji se uopšte ne bave ratnim zločinima u kojima je država Srbija učestvovala ili je za njih znala a nije ih sprečila. Moja je namera da se dopunom tog člana Krivičnog zakonika u njemu prepoznaju svi sudovi ovog sveta koji se bave ratnim zločinima počinjenim u naše ime“, navela je Tepić.

Ona je istakla da je upravo zbog manjkavosti spornog člana Krivičnog zakonika, danas moguće da Srbija bude jedina zenlja u Evropi u kojoj su osuđeni ratni zločinci istovremeno i predavači na Vojnoj akademiji, a ministar vojni Aleksandar Vulin, najprepoznatljiviji ratni huškač.

„To sam i istakla u raspravi i pretpostavljam da su upravo lični argumenti uzrokovali Arsićevu samovolju i njegovo izricanje dve uzastopne opomene meni, a potom i oduimanje reči. Nikada se do sada, u ovom sazivu parlamenta, nije desilo da predsedavajući izriče opomenu jer mu se ne dopada sadržaj obrazloženja predloga poslanika opozicije, i to u fazi predlaganja dnevnog reda“, rekla je Tepić.

Narodni poslanik i predsednik NOVE Zoran Živković ocenio je da je Arsićev postupak odraz narastajućeg nasilja u parlamentu, te da nije pogažen samo Poslovnik Narodne skupštine, već i bazični moralni i demokratski principi.

„Poslanica Tepić isti predlog zakona obrazlaže na isti način već mesecima unazad, i predsedavajući nikada do sada nije imao primedbu. Arsić je juče imao iz njemu znanih razloga. Moguće je da intelektualno nije sposoban da shvati obrazloženje koje je Tepić dala, kao i da politički ne može da se složi sa tim obrazloženjem, ali to nema nikakve veze sa davanjem opomena i oduzimanjem reči“, rekao je Živković.

Tepić i Živković istakli su da će od predsednice parlamenta Maje Gojković tražiti da poništi sramnu odluku Veroljuba Asrsića, i da one kojima daje pravo da predsedavaju sednicom nauči kako se to radi i spreči dalje divljanje sa pozicije predsedavajućeg.

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori