Dok kriminalci vršljaju, država prikazuje silu

Dok kriminalci vršljaju, država prikazuje silu

Zoran Živković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i sadašnji predsednik Nove stranke, podseća da je „Zajednički udar“, združena akcija vojske i policije održana u sredu u Kraljevu, druga po redu vežba za samo nekoliko meseci, na kojoj je akcenat stavljen na akciji oslobađanja i zaštite štićene ličnosti. On to vidi kao pokušaj vojske i policije da „kao“ pokažu svoju lojalnost Vučiću, da bi on video kako bi oni reagovali da se, ne daj bože, njemu dogodi nešto slično.

Živković ocenjuje da akcije koje su prikazane na vojno – policijskoj vežbi u Kraljevu nemaju nikakve veze sa realnim pretnjama po naše društvo, te da zapravo organizovani kriminal predstavlja pravu opasnost za našu državu.

– Međutim, postojanje organizovanog kriminala po definiciji podrazumeva vezu kriminala sa državom odnosno sa političarima. Prema tome, pravi rezultat vežbe policije i „Kobri“ bio bi kada bi pohapsili one koji sede u loži, jer upravo oni predstavljaju najveću opasnost po našu državu – smatra Živković.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića, koji je nakon vežbe kazao da „Srbija nikome neće dozvoliti da bude ugrožena“, Živković kaže da, koliko on zna, naša zemlja nije suočena sa spoljašnjom pretnjom, te da je posredi „politička dijagnoza“ predsednika države. On se osvrnuo na nedavni sastanak predsednika Vučića sa Hašimom Tačijem u Briselu, nakon koga je on izjavio da je „dogovoreno mirno rešenje“, zbog čega Živković postavlja pitanje da li to znači da je bilo govora i o „ratnom rešenju“.

– Mi nemamo nikakvu izraženu pretnju van zemlje, osim ako Vučić ne smatra Kosovo nezavisnom državom. Ukoliko, pak, na Kosovo gleda kao na nezavisnu teritoriju, onda ne može da govori o njegovom nepriznavanju. Mnogo je tu nelogičnosti, počevši od toga da kada se Vučić sretne sa nekim Amerikancem, onda su nam oni najveći prijatelji, a ukoliko se neko iz opozicije sastane sa nekim iz SAD, onda je on izdajnik – ističe Živković i dodaje da je svakome ko iole logično razmišlja jasno da se tu radi o ozbiljnoj bolesti i dijagnozi.

Na pitanje da li predsednik Vučić, poučen primerom Slobodana Miloševića i Petog oktobra, zajedničkom vežbom želi da pokaže da su i vojska i policija uz njega, Živković navodi da ikom ko ima malo pameti Milošević ne bi trebalo da bude uzor, jer je pomenutog datuma 95 procenata vojske i policije stalo na stranu naroda a protiv diktatora. Na kraju, Živković poručuje da će protiv Vučića taj procenat biti još veći.

 

Izvor: Danas

mm

Press služba

Leave a Reply

Close