Domjesko izabran za ambasadora Svetskog foruma za demokratiju

Domjesko izabran za ambasadora Svetskog foruma za demokratiju

Poverenik Nove stranke za Zrenjanin Miroslav Domjesko izabran je za ambasadora Svetskog foruma za demokratiju za društvene mreže koji će se u oganizaciji Saveta Evrope održavati u Strazburu od 18. do 20. novembra.

Svetski forum za demokratiju je godišnje okupljanje političkih lidera, aktivista civilnog društva i predstavnika medija gde se raspravlja o ključnim izazovima za demokratiju širom sveta. Ovogodišnji, četvrti po redu, održaće se od 18. do 20. novembra, a pod nazivom „Sloboda nasuprot kontroli“ fokusiraće se na dijapazon pretnji po demokratski poredak – od nasilnog ekstremizma do ekonomskih, tehnoloških, geopolitičkih i rizika po životnu sredinu. Odnosno, kako uspostaviti ravnotežu između bezbednosti i slobode, kako se demokratska društva mogu odupreti eskalaciji straha i da li se mogu nositi sa bezbednosnim rizicima a da ne ugroze individualna prava i slobode, ključna su pitanja kojima će se baviti ovogodišnji Forum.

Kao ambasador Foruma za društvene mreže, Miroslav Domjesko fokusiraće se pre svega na pitanja načina i stepena upotrebe potencijala ovog novog medija.

- Društvene mreže mogu biti jako oruđe u unapređivanju demokratskih procesa. Međutim, umesto da se koriste kao medij za brz protok informacija i uključivanje najširih slojeva građana, one se često koriste za lečenje ličnih frustracija. Pored takve pogrešne interpretacije društvenih mreža, stoji i pitanje koliko mi njih koristimo radi širenja informacija od javnog značaja i time unapređivanja javne bezbednosti, a koliko ugrožavamo sopstvenu bezbednost ostavljajući na mrežama naše privatne podatke. Odnosno, ključno je pitanje da li mi koristimo društvene mreže, ili one nas – rekao je Domjesko.

Govoreći o odnosu slobode i kontrole, Domjesko je istakao da sloboda ne sme biti kontrolisana, ali da istovremeno mora postojati individualna svest i odgovornost kako demokratsko društvo ne bi „skliznulo u nekontrolisano ponašanje“:

- Izvesni oblici kontrole moraju postojati u onim delovima koji su posebno osetljive prirode, kao što su manjinska prava, odnosno u onim segmentima društva čije ugrožavanje može da rezultira rizikom po čitav sistem bezbednosti. Zapravo, razumevanje, tolerancija i otvoreni dijalog jesu ključni za život u raznolikim društvima i to je ono na šta treba da stavimo fokus i što ću ja zagovarati na Svetskom forumu za demokratiju.

Svetski forum za demokratiju moći ćete da pratite i na Tviteru, putem heštega #CoE_WFD i na profilu Miroslava Domjeskog - @100postolala.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close