Eleković: Hitna smena Radojičića i Vesića zbog neispunjavanja obaveza iz pregovora sa EU

Eleković: Hitna smena Radojičića i Vesića zbog neispunjavanja obaveza iz pregovora sa EU

Grad Beograd od juna 2017. odbija da formira nezavisno antikorupcijsko telo, iako je to obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, zbog čega Nova stranke zahteva hitnu smenu odgovornih iz vrha gradske vlasti.

Kako navodi predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Uroš Eleković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, umesto što svečano otvaraju kućice za ptice i piju vodu iz bazena, moraju da snose odgovornost za to što glavni grad već četiri godina funkcioniše stihijski, bez nadzornog organa.
 
"Direktan dokaz za to koliko je korupcija duboko zašla u sve pore naše države i društva jeste i primer bivšeg predsednika opštine Palilula, Aleksandra Jovičića, koji je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, na štetu svih građana. Zbog toga NOVA već nedeljama prikuplja potpise za raspuštanje Skupštine opštine Palilula, kako bi naše komšije dobile novu priliku da biraju odgovorne ljude koji će voditi njihovu opštinu i njihov grad. Dvojac bez kormilara, koji se trenutno nalazi na čelu glavnog grada, mora da snosi i političku i moralnu odgovornost za to što Beograđani nemaju uvid u trošenje njihovog novca, kao i za neispunjavanje obaveza koje su deo pregovora sa Evropskom unijom, ka kojoj Srbija treba i mora ozbiljno da korača", objašnjava Eleković.
 
Prvi čovek beogradskog odbora Nove stranke podseća i na jedan od predloga NOVE, iznet tokom dijaloga predstavnika stranaka vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji, uoči izbora prošle godine. Još tada je, naime, naša ideja bila da se u okviru Narodne skupštine formira nezavisno telo, koje bi većinski činila opozicija kao kontrolni faktor trošenja budžetskih sredstava, što vladajuća većina nije ni uzela u razmatranje. 
 
"Po sistemu spojenih sudova, korupcija se sa vrha vlasti širi i na sve niže nivoe, na šta opozicija i građani ne smeju ostati nemi. Zbog toga će Nova stranka podržati javnu peticiju za smenu gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, koju predlaže Biro za društvena istraživanja, i nastaviti svoju dosledni opozicionu borbu, sve dok svaki pojedinac aktuelnog režima ne bude snosio političku odgovornost i krivične posledice", zaključio je Eleković.
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close