Eleković na debati o evrointegracijama: NOVA odlučno i dosledno za Srbiju u EU

Eleković na debati o evrointegracijama: NOVA odlučno i dosledno za Srbiju u EU

Krovna organizacija mladih Srbije organizovala je danas debatu mladih iz političkih partija na temu "Srbija u EU: da, možda, ne?" u kojoj je učešće uzeo i predsednik Foruma mladih Nove stranke Uroš Eleković.

Debata je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu sa ciljem razmene aspekata mladih iz političkih partija o tome kako vide Evropsku uniju, da li su za članstvo Srbije u EU, kako vide evropske integracije Srbije, šta je do sada ostvareno, da li smo mogli da budemo bliži članstvu u EU ili Srbija treba da odustane od tog puta.

Kako je istakao Eleković, temelj ujedinjenja Evrope počiva na vrednostima i principima trajnog mira jedinstva, jednakosti, sloboda, solidarnosti i sigurnosti, zbog čega je NOVA i odlučna u uverenju da je Srbiji mesto u EU.

"Činjenica je da je Srbija ekonomski, politički i civilizacijski upućena upravo na Evropsku uniju kao na najvećeg i najvažnijeg partnera. Najbolji pokazatelj ove činjenice jeste podrška i pomoć koju zemlje članice pojedinačno, kao i sama EU, pružaju u procesu tranzicije i svim izazovima sa kojima se naše društvo i država suočavalo tokom prethodnih godina", objasnio je on.

Podvukavši da iskustva drugih tranzicionih zemalja potvrđuju da se nezavisno pravosuđe, odgovorna vlada kao servis građana, održivi ekonomski razvoj, slobodna konkurencija, ukidanje monopola i istinska parlamentarna demokratija mogu najuspešnije i najefikasnije ostvariti upravo kroz proces pristupanja EU, predsednik omladine NOVE je dodao i da uticaj koji Unija ima u pogledu ispunjavanja uslova za članstvo tokom faza pristupanja stimuliše procese koji za posledicu imaju reformu političkog, ekonomskog i bezbednosnog sektora, te utemeljenje zajedničkih društvenih vrednosti oko kojih su okupljene države članice.

Pored Elekovića, na tribini su govorili i predstavnici DS, SDS, SRS, DJB, LDP, Dveri, Narodne stranke, DSS, SPS i Levice Srbije, a skup je realizovan u okviru projekta “Glas mladih u demokratskim procesima”, dok rad Krovne organizacije mladih Srbije podržava Švedska u sklopu programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close