Eleković za NOVI blog: Korupcija u „Malom"

Eleković za NOVI blog: Korupcija u „Malom”

„Mi smo, dragi Beograđani, u kampanju krenuli i sada smo korak bliže višedecenijskoj korupciji i razbacivanju vašeg novca u korist projekta od „nacionalnog značaja“. Mislim da je ovo jedna prigodna rečenica kojom je ministar Mali trebalo da se obrati građanima Beograda. 

Svesni smo činjenice da se u ovom gradu, godinama unazad, na čelu visokih gradskih funkcija nalaze ljudi koji u delo sprovode jednu „opsesivnu ambiciju“ čoveka kojeg ovaj grad nikada nije hteo da prihvati, piše predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Uroš Eleković. Nažalost, svesni smo i da je u ovom našem gradu sve podređeno njemu i njegovoj ambiciji da oblikuje ovaj grad. "Beograd na vodi" je projekat kojem se podređuje sve - sva rušenja i premeštanja, svi projekti, sve investicije, sve rekonstrukcije, sva korupcija, sve! Pa ako hoćete, i jedan nesrećni život čuvara u Savamali. Tako je i juče ministar Mali pokrenuo nacionalni projekat zvani Beogradski metro. 

Prvo da počnemo od imena. Beogradski metro se finansira iz bužeta Republike Srbije, njegov naziv već obećava korupciju od nacionalnog značaja, ali i građane Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, i drugih gradova, stavlja u drugi red vrste, praveći od Beograda prioritet. Drugo, tenderska dokumentacija nije bila potrebna. „On je naveo da su francuski i kineski partneri za ovaj projekat od "nacionalnog značaja", koji će se finansirati iz budžeta, izabrani na osnovu međudržavnih sporazuma Srbije sa Francuskom i Kinom“. Tajnost kao princip za korak bliže korupciji, pošto je dokument sporazuma sa Kinom tajni, njegovom odredbom "predviđeno je da nijedna strana neće objaviti ili staviti na uvid bilo koju informaciju u vezi sa memorandumom bez prethodne saglasnosti druge strane".

Kao treći, i najveći korak ka korupciji, dolazi cena od 4,4 milijarde evra za dve linije metroa, koje vode „ni od čega ka ničemu i nazad“. Što se mene tiče, ova poslednja fraza opisuje stanje u Beogradu, pa da je ponovim: „Ni od čega i nazad, od ničega ka ništa“ sve je podređeno njenoj "visosti" - korupciji.

Nama ostaje samo borba da Beograd ponovo vratimo Beograđanima, jer razvoj Beograda mora da prati standard Beograda i Beograđana. Zato Beograd mora da postane svet, jer BEOGRAD JE SVET!

 
 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close