Evropski sud pravde ispravno presudio u korist zaštite podataka internet korisnika u EU

Evropski sud pravde ispravno presudio u korist zaštite podataka internet korisnika u EU

NOVA stranka pozdravlja današnju odluku Evropskog suda pravde koja se tiče takozvanog #SafeHarbour sporazuma, jer verujemo da će imati dramatičan uticaj na zaštitu podataka korisnika u EU. Saglasni smo sa stavom da je ova odluka najbitnija legislativna pobeda u post-Snowden eri.

Redifisanje načina na koji internet giganti poput Google inc i Facebook inc tretiraju lične podatke korisnika i na koji način su ti podaci dostupni državnim agencijama, otvara i novo pitanje – mogu li se servisi ovih kompanija i na koji način prilagoditi ovoj odluci.

Evropski sud pravde je, sa druge strane, najviša i najautoritativnija institucija EU i na njene odluke nema žalbi – one su pravosnažne. „Pravne procedure za pristup velikim bazama podataka i sadržajima komunikacija korisnika moraju biti tretirani kao elementarno ljudsko pravo na privatnost“, stoji u saopštenju povodom presude Evropskog suda pravde.

Odluka suda pokazuje u najboljem svetlu etičke vrednosti Evropske unije, kojima i naše društvo teži, zato NOVA stranka pozdravlja ovu odluku, u  nadi da će se i domaći ISP prilagoditi ovim procedurama. Da ne bi ostali na pukoj nadi, IKT team NOVE stranke će budno pratiti načine implementacije u praksi.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close