Forum mladih NOVE na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji

Forum mladih NOVE na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji

I ove godine, Nova stranka imala je svoje predstavnike na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji (RLPA) koja već drugu godinu zaredom okuplja mlade politički aktivne ljude iz regiona. Među učesnicima iz BIH (Naša stranka), Hrvatske (HNS, IDS), Crne Gore (Liberalna partija) i Makedonije (LDP) našli su se i Katarina Nenadović i Jovan Marković iz Foruma mladih Nove stranke. Srbiju su takođe predstavljali i Mladi LDP.

Ova akademija predstavlja jedinstveni projekat koji za cilj ima osnaživanje saradnje među mladim liberalima na Zapadnom Balkanu, kao i izgradnju kapaciteta liberalne mreže na ovim prostorima.

Akademija se sastojala iz tri modula održanih u Sarajevu, Beogradu i Briselu, tokom kojih su naši mladi mogli da prodube svoja znanja iz oblasti teorije i primene liberalizma, osnova liberalne ekonomije i procesu pomirenja na Balkanu. Mladi su imali priliku da steknu znanja u vođenju kampanje, personalizovane kampanje, medijskom uticaju na kreiranje javnog mišljenja i usvoje veštine za dalju diplomatsko-političku karijeru.

Takođe su imali priliku da posete sedišta evropskih liberalno-demokratskih organizacija kao što su ALDE, LYMEC, CEFTA, a najinteresantnija je bila poseta sedišta NATO za Evropu gde su učesnici mogli da postavljaju pitanja vezana za saradnju Srbije i NATO, položaju NATO na Balkanu i odnosu NATO prema sve prisutnijem terorizmu i migrantskoj krizi.

- Jako je bitna saradnja među posleratnim generacijama u regionu. Mislim da je ova akademija jedno veoma korisno iskustvo i prilika da se mladi iz Srbije, BIH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore povežu i prihvate činjenicu da pasivno produbljivanje konflikta kopanjem po prošlosti od strane aktuelnih vlasti u našim državama ne vodi ničemu. Na nama mladima je odgovornost da to promenimo, da uvedemo drušvo u jedno potpuno novo razdoblje tolerancije, pomirenja i prosperiteta na našim prostorima, u našim bratskim državama. Takođe, za Novu stranku je bitna saradnja sa liberalnim organizacijama poput ALDE i LYMEC. Verujem da će Nova stranka uvideti važnost povezivanja sa ovakvim organizacijama, te da će u budućnosti postati članica - rekla je Katarina Nenadović.

RLPA je takođe pružila priliku svim polaznicima akademije da steknu veštine organizacije i planiranja projekata. S tim u vezi Jovan i Katarina su 9. septembra po prvi put samostalno organizovali projekat pod nazivom Mladi imaju izbor (Youth Can Choose) koji je za cilj imao osnaživanje mladih da se bave aktivizmom i iskoriste svoj glas na izborima.

- Zahvaljujemo se Fondaciji Boris Divković i Cetrepartiet iz Švedske koja nam je omogućila da budemo polaznici jedne ovakve akademije i pozivamo sve članove Foruma Mladih da se prijave na RLPA sledeće godine i ne propuste priliku da iskoriste ovo jedinstveno iskustvo – poručuju Katarina i Jovan.

Projekat su podržali ELF (European Liberal Forum), Centrepartiet i Fondacija Boris Divković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close