Forum mladih NOVE pita: Zašto pozorište „Boško Buha“ ni posle 5 godina nije renovirano?

Forum mladih NOVE pita: Zašto pozorište „Boško Buha“ ni posle 5 godina nije renovirano?

Pozorište „Boško Buha“, najstarije pozorište za decu, koje od 1950. godine ulepšava detinjstvo našim najmlađim sugrađanima, ne radi od juna 2014. tj. od incidenta kada je ploča sa plafona pala na scenu.

Tadašnji upravnik pozorišta „Boško Buha“, veliki srpski glumac Milorad Mandić Manda, je na sve načine pokušao da ubedi gradske vlasti da započnu sa renoviranjem ovog pozorišta. Nakon medijske kampanje i molbi za pomoć gradska vlast je bila prinuđena da se uključi u projekat rekonstrukcije ovog pozorišta.

Obećanja da će radovi biti završeni su se, kao po već dobro poznatom običaju vlasti SNSa, su se svako malo menjala. U maju 2015. godine, zamenica predsednika Skupštine Beograda, Andrea Radulović, najavila je da će kompletna rekonstrukcija ovog pozorišta biti završena do 13. oktobra 2015. odnosno 65. rođendana „Buhe“. Nakon ovog neispunjenog obećanja na proslavi 65 godina ovog pozorišta, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, najavio je da će se najkasnije do kraja 2016. na sceni pozorišta „Boško Buha“ odigrati prva predstava, da bi nakon toga Siniša Mali najavio da će rekonstrukcija biti završena do juna 2018. godine.

Trenutna situacija u pozorištu „Boško Buha“ nije ni blizu kraju radova, kako saznajemo od smrti našeg velikog glumca i bivšeg upravnika Milorada Mandića Mande u ovom pozorištu nije zakucan ni jedan ekser sa obrazloženjem da su radovi komplikovani i skupi.

Forum mladih Nove stranke zahteva od ministra kulture Vladana Vukosavljevića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, sekretara za kulturu grada Beograda Ivana Karla da u što kraćem periodu objave tačne razloge zašto radovi na rekonstrukciji ovog pozorišta nisu gotovi.

„Pozorište „Boško Buha“ je jedan od simbola našeg grada, u njemu su se generacije Beograđanki i Beograđana upoznavale sa lepotama pozorišne umetnosti. Smatram da je velika sramota za Beograd, ali i celu Srbiju da jedna ovako značajna kulturna institucija bude izmeštena već pet godina. Pozivam sve nadležne da se pozabave ovim problemom i na trg Republike vrate pozorište koje je decenijama bilo poznato po odličnim dečijoj sceni i jednako dobroj  večernjoj sceni.“ – ističe član Foruma mladih NOVE, Marko Živković.

Forum mladih NOVE takođe poziva aktuelnog v.d. direktora pozorišta „Boško Buha“, Igora Bojovića, da se, umesto što sadi drveće na Trgu Republike sa svojim prijateljem Goranom Vesićem, zahteva od njega, kao i od ostalih nadležnih, da se na Trg Republike što pre vrati jedan od kulturnih simbola Beograda.

„Gradske vlasti treba što pre da nam otkriju da li su u okviru plana rekonstrukcije Trga Republike planirali da nastave sa svojom borbom protiv kulture i da prostor na kome je do pre 5 godina radilo najstarije dečije pozorište u Srbiji sada postane ostava za novogodišnju rasvetu, delove za fontane ili čitaonica za doktore Malog i Stefanovića", zaključuje Živković.

Jedno od mnogobrojnih obećanja bivšeg gradonačelnika možete pogledati u nastavku ovog teksta:

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close