Gorući problem goruće deponije u Vinči

Gorući problem goruće deponije u Vinči

Dok divlja deponija u Vinči gori već 25 dana, šireći ne samo nesnosan smrad, već i opasne gasove, još uvek prvi čovek Beograda Siniša Mali izruguje se građanima tvrdeći da je sagorevanje otpada zaustavljeno, te da ne vidi nikakav problem po zdravlje stanovništva. Proces sagorevanja otpada ne može se u potpunosti zaustaviti zatrpavanjem zemljom! To, sigurno, zna i Mali, ali poput svog gurua „predsednika-premijera“, ulazi u zonu sumraka svojih izmišljotina, bahato ignorišući opasnost od trovanja građana.

Naime, sagorevanjem smeća na dubinama 30-60 m dolazi do oslobađanja otrovnog gasa metana i njegovog sagorevanja i širenja produkata tog sagorevanja putem vazdušnih struja po Beogradu. Usput dolazi do sagorevanja i drugih kancerogenih i opasnih materija, za čije registrovanje u Srbiji ne postoje precizni aparati, a koje se opet putem vetra šire gradom.

Rešenje za problem deponije u Vinči naravno postoji. Jedna opcija jeste preskupa i pod velikim je pitanjem načina finansiranja i mogućeg aranžmana sa budućim vlasnikom planirane fabrike za preradu otpada (spominje se cifra od čak 300 miliona evra), za čiji tender je otvaranje ponuda planirano za 6. jul. Postoji i brži, sigurniji i jeftiniji način otklanjanja mogućnosti zagađenja: putem postavljanja poroznih cevi za iznošenje metana iz deponije, za šta bi sredstva mogla da se obezbede iz gradskog budžeta.

Gradski odbor Nove stranke Beograd zahteva hitno rešavanje ovog gorućeg problema u konsultaciji sa najstručnijim ljudima u ovoj oblasti, kako bi se što pre sprečilo širenje materija opasnih po zdravlje građana.

Zahtevamo i hitnu smenu gradskih čelnika koji bacaju dva miliona evra na raspevano-svetleću fontanu pokušavajući da građanima zaokupe pažnju dok ih istvoremeno – ignorisanjem problema u Vinči - truju.

U danima kada se najavljuje tužba protiv NATO zbog upotrebe osiromašenog uranijuma u agresiji nad Srbijom 1999, licemerno je svu odgovornost za porast malignih oboljenja prebacivati upravo i isključivo na to (bez relevantnih dokaza), a da se istovremeno potpuno zanemaruje činjenica da u Srbiji nije postignut nikakav pomak u zaštiti životne sredine. Nisu otvorene fabrike za reciklažu, preradu otpada i posebno opasnih otpada koji se nemilice odlaže zajedno sa „običnim“ otpadom.

Nova stranka će činiti sve da se uvede red u ovu oblast koja je od posebnog značaja za život i zdravlje građana, a koja je i jedan od glavnih uslova u pristupnim pregovorima za ulazak Srbije u EU.

 

Aleksandar Ilić, Gradski odbor Nove stranke Beograd

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close