Građani ne veruju u institucije za zaštitu ljudskih prava

Građani ne veruju u institucije za zaštitu ljudskih prava

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, članovi Foruma mladih Nove stranke, u saradnji sa Resornim odborom  za ljudska prava, sproveli su mini anketu među Beograđanima o tome koliko poznaju ljudska prava, da li se ona krše i da li znaju na koji način mogu da ih zaštite.

Iako nisu znali da se danas obeležava ovaj značajan datum, naši sugrađani su pokušavali da navedu neka od osnovnih ljudskih prava, među kojima su u prvi plan istakli pravo na život, slobodu govora i pravo na rad - što samo oslikava dominantni osećaj građana, a to je nemoć da se izbore za pristojan svakodnevni život.

Takođe, građani, tek uz podsticaj, navode da primećuju da se krše prava osoba sa invaliditetom, da se ne primenjuju određeni zakoni koji garantuju prava i slobode, ali i da je nasilje sve prisutnije u gotovo svim sferama našeg društva, a posebno nad ženama.

- Poražavajuća je i činjenica da građani i dalje ne veruju u institucije koje bi trebalo da štite građane i njihova prava - kaže Katarina Đukić, potpredsednica Foruma mladih i članica RO za ljudska i manjinska prava.

Ona dodaje da Beograđani donekle prepoznaju značaj i ulogu nezavisnih državnih organa kao što su institucije Poverenika za informacije od javnog značaja, Poverenika za rodnu ravnopravnost i Zaštitnika građana, ali da nisu sigurni koliko oni mogu da učine u jednom opšte lošem stanju, pa često kao jedini institut kome bi se obratili vide Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, u kojem se već nalazi najviše predmeta iz Srbije.

 

 

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close