Gradonačelnik Novog Sada osuđen zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu

Gradonačelnik Novog Sada osuđen zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu

Novi Sad je veoma bogat i ekonomski stabilan grad kada je uspeo da u ovom veku preživi  više od osam godina (neo)radikalske štetočine na vlasti. Kolika je bahatost i nesposobnost vlasti Srpske napredne stranke u Novom Sadu  utvrdila je Državna revizorska institucija koja u svom izveštaju,  između ostalog, konstatuje da je samo u 2014. godini za plate gradonačelnika, Gradskog veća i Gradske uprave protivpravno isplaćeno 125.000.000 dinara više od zakonom propisanih sredstava. U toj podeli nezarađenih plata gradonačelnik Miloš Vučević se ovajdio za mesečnu platu veću za 22% i ta razlika je u visini jedne minimalne zarade u Republici Srbiji.

Državna revizorska institucija je podnela prekršajnu  prijavu protiv odgovornog lica i Miloš Vučević je zbog dva prekršaja pravosnažno osuđen na plaćanje novčane kazne u iznosu od 80.000 dinara, što je gotovo minimalna kazna u poređenju sa zaprećenom kaznom do dva miliona dinara. Istina je da se Sud prilikom određivanja visine kazne kretao u zakonskim okvirima, ali je neverovatna blagonaklonost prema nekome ko je oštetio budžet grada za 125.000.000 dinara i pri tome sebi pribavio protivzakonitu imovinsku korist mnogostruko veću od kazne na koju je osuđen.

Novosadski odbor Nove stranke ovim slučajem želi da ukaže na odsustvo svake političke i  moralne odgovornosti nosilaca vlasti. Novosađani su već platili 390.000.000 dinara (što neće biti konačna cifra) greške Maje Gojković i Igora Mirovića zbog afere „ATP Vojvodina“, a oni su sada na najvišim političkim funkcijama umesto da su u zatvoru ili, makar, u političkoj penziji. Po istom principu Miloša Vučevića očekuje unapređenje kao nagrada za štetu koju je načinio Novom Sadu. Veličina štete koju plaćaju građani ne sme da zavisi od savesti i sistema vrednosti vlastodržaca iz Srpske napredne stranke, nego od pravovremene reakcije pravosudnih organa koja se ne može očekivati u državi gde je suspendovana vladavina prava. Nažalost, ne mogu se očekivati ni moralna niti politička odgovornost Miloša Vučevića, jer su te vrednosti nepoznanica u organizaciji kojoj on pripada.

mm

Press služba

Related Articles

1 Comments

  1. […] gramzivost i nezakonitost SNS-ovaca i te kako postoje dokazi. To što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević protivpravno na plate gradskih funkcionera isplatio milion evra više nego što je …, jeste utvrđena činjenica i za to je prekršajno osuđen. Takvo otimanje novca građana da bi se […]

Leave a Reply

Close