Gradonačelnik Zrenjanina počeo da postupa po Deklaraciji Nove stranke

Gradonačelnik Zrenjanina počeo da postupa po Deklaraciji Nove stranke

Nakon što je Nova stranka Zrenjanin protekle nedelje u javnost iznela predlog Deklaracije o zaštiti životne sredine u ovom gradu, prvi rezultati već su vidljivi, jer je, kako saznajemo, gradonačelnik Zrenjanina Ćedomir Janjić izdao direktivu da se smesta zaustavi isporuka preko prečistača za pijaću vodu.

Time je zrenjaninsko Javno komunalno preduzeće “Vodovod i Kanalizacija” preuzelo snabdevanje grada vodom zbog toga što postrojenje za prečišćavanje pitke vode ne obezbeđuje kvalitet koji je propisan Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode, što je upravo ono na šta je NOVA Zrenjanin i upozorila u nedavnom saopštenju.
 
Nova stranka stoga pozdravlja odluku gradske uprave da postupi po našoj Deklaraciji, obustavi preuzimanje pijaće vode iz postrojenja prečistača i najavi raskid ugovora sa firmom Sinertek. Zahtevamo takođe da ne bude odugovlačenja do marta 2020. godine, već da se ugovor raskine odmah, i da se aktiviraju sredstva obezbeđenja za date finansijske pozajmice iz budžeta grada, imajući u vidu da je za naše sugrađane, koji već punih 15 godina žive bez pijaće vode, svaki dan dragocen.
 
Pozivamo Vladu Republike Srbije, koja je, prema rečima gradonačelnika, partner u poslu, da podrži grad u momentalnom raskidu ugovora, i na taj način prestane da bude saučesnik u mogućem podstrekivanju na izvršenje krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. Ujedno podsećamo da smo protekle nedelje ne samo svoje sugrađane, već i celokupnu domaću javnost, upoznali sa Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Zrenjaninu, koju je sačinio tim stručnjaka Nove stranke iz oblasti ekologije, a koja predviđa detaljan postupak uspostavljanja zadovoljavajućeg kvaliteta vode za piće, izgradnje regionalne deponije za reciklažnim otpadom, i povećanja kvaliteta vazduha, koji trenutno ozbiljno ugrožava zdravlje svih Zrenjaninaca.
 
Svesni smo da je, zbog uništavanja prirode, zaštita okoline i aktivno delovanje na polju ekologije naša dužnost i obaveza, kako zbog duga prema svemu što nam priroda pruža, tako i zbog odgovornosti prema budućim naraštajima kojima je ostavljamo. Nova stranka Zrenjanin stoga ističe da je u pitanju opšte dobro u odnosu na koje nijedna razlika među nama ne sme biti nadmoćna i poziva sve građane Srbije da ostavimo po strani nacionalna, verska, politička i ostala ubeđenja i osećanja i da zajedničkim snagama sprečimo ekološku katastrofu koja je uveliko pred našim vratima.
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close