Gradska vlast diskriminiše porodice sa više od troje dece

Gradska vlast diskriminiše porodice sa više od troje dece

Gradska odbornica NOVE Aleksandra Hristić kritikovala je juče usvojenu Odluku o poboljšanju uslova stanovanja interno raseljenih lica jer je „nepravedna prema porodicama sa više od troje dece, kao i prema jednoroditeljskim porodicama“.

 

Odbornička većina u Skupštini grada Beograda usvojila je juče Odluku o načinu realizacije pomoći za poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica. Prema oceni gradske odbornice NOVE Aleksandre Hristić, odluka je sramotna, jer diskriminiše porodice sa više od troje dece. Odnosno, ne vrednuje se svako dete podjednako, pa istu pomoć dobiće tročlane porodice i porodice sa četvoro, petoro i više dece. Takvim odnosom, smatra Hristić, gradska vlast kažnjava porodice sa većim brojem dece i u potpunom je nesaglasju sa navodno proklamovanom borbom protiv „bele kuge“.

- Red prvenstva kod izbora korisnika pomoći, sadržane u sufinansiranju građevinskog materijala ili kupovine seoskog domaćinstva, određuje se prema broju bodova. Tako, porodice sa dvoje dece imaju pravo na 10 bodova, a porodice sa troje ili više dece na 20. Slično je i kod jednoroditeljskiih porodica: jedno dete nosi deset bodova, dvoje 20, a sve preko toga 30, bez obzira da li samohrani roditelj ima troje ili šestoro dece! Svako dete je ličnost za sebe i pravedno je da svakom detetu pripada jednak broj bodova – istakla je Hristić i dodala da se jednohraniteljske porodice u 97 odsto slučajeva odnose na majke sa decom, te da su te majke dovoljno ugorožene time što su samohrane, a sada ih dodatno degradira i gradska vlast nepravednim tretmanom.

Pored očiglednog nejednakog tretitranja višečlanih porodica, Odluka obiluje nejasnoćama, ocenjuje Hristić. Tako, za pomoć se može aplicirati i na osnovu telesnog oštećenja člana porodice, ali nije objašnjeno po kom pravilniku su regulisani procenti telesnih oštećenja koji su osnov različitog bodovanja.

- Sramotno je i sledeće: uz preciziranje uslova za dobijanje pomoći koja se dodeljuje interno raseljenim licima sa teritorije AP Kosovo i Metohija, navodi se da pomoć ne može dobiti „domaćinstvo koje je ostvarilo trajno rešenje kroz preseljenje u treću zemlju“. Koju „treću zemlju“? Otkad je Kosovo jedna, a Srbija druga, pa da postoji i treća zemlja? Da li smo mi to priznali Kosovo kao državu, pa da ovako nešto stoji u zvaničnom dokumentu – upitala je Hristić.

Odbornica NOVE u Skupštini grada Beograda zamerila je gradskim čelnicima i uporno odbijanje da u zvaničnim dokumentima koriste rodno senzitivni jezik. Uprkos upozorenjima poverenice za rodnu ravnopravnost, upućenim pre više od godinu dana, i dalje se nastavlja sa starom praksom, pa je tako i ova Odluka od početka do kraja napisana u muškom rodu, navela je Aleksandra Hristić.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close