Gradske službe da obezbede sigurnost Beograđana, ali i sačuvaju identitet prestonice

Gradske službe da obezbede sigurnost Beograđana, ali i sačuvaju identitet prestonice

Nakon što je danas jedan stariji sugrađanin teško povređen u centru Beograda, kada se na njega obrušio deo fasade sa zgrade u Knez Mihailovoj ulici, postavlja se pitanje šta za to vreme radi Sekretarijat za gradske i komunalne poslove, u čijoj je nadležnosti održavanje.

Gradski odbor Nove stranke Beograd zahteva odgovor na pitanje koliko je još teških povreda potrebno da se dogodi da bi nadležne službe počele da rade svoj posao, s obzirom na to da se pre samo nekoliko dana slično dogodilo i pored Palate Albanija.
 
S druge strane, ne možemo a da se ipak ne pribojavamo šta će od prestonice ostati nakon što gradski čelnici odluke da preduzmu nešto, jer do sada, gde god da su prošli, iza sebe su ostavili narušen urbanistički identitet glavnog grada Srbije, nepregledne zabetonirane i popločane platoe, bez ijednog drveta ili ičega po čemu Beograđani pamte Beograd.
 
Nova stranka Beograd upozorava večitog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i onoga koji sebe naziva gradonačelnikom, a zapravo ne postoji, Zorana Radojičića da se ne igraju više životima Beograđana, jer od njihove bezbednosti i života ništa ne sme da im bude preče, ali i da, poštujući kulturno-istorijski identitet starog gradskog jezgra, isti održavaju u duhu koji poseduje, ali i koji je ujedno siguran za nesmetan život. 
 
I dok se delovi grada obrušavaju i propadaju, a službe ostaju slepe, gradski čelnici uveliko najavljuju rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, planirajući čak i da uklone njegov zaštitni znak - fontanu u centru. Ujedno pokazujući nesposobnost da reše probleme koji ugrožavaju živote Beograđana, ali i "veštinu" i "ekspeditivnost" u rekonstrukciji javnog prostora, koje smo već videli na primeru Trga republike, iznova nas uveravaju da im je mesto u političkoj prošlosti i to što pre. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close