Gradski odbor NOVE Beograd locirao ključne probleme s kojima su suočeni građani Petlovog brda

Gradski odbor NOVE Beograd locirao ključne probleme s kojima su suočeni građani Petlovog brda

Predsednik GrO Nove stranke Bane Mladenović, sa članovima OO Rakovica, obišao je prošlog vikenda MZ Petlovo brdo. Članovi su ukazali na totalnu nebrigu vlasti o ovoj MZ na kojoj, zbog specifičnosti gradnje porodičnih kuća, na istom mestu žive, uglavnom i po tri generacije.

Centar Petlovog brda je totalno devastiran. Stepenice do jedine pošte na Petlovom brdu drže se jedva na armaturi, a tim stepenicama naši najstariji sugrađani, bar dva puta mesečno, moraju nekako da se popnu da bi podigli penzije i platili račune. Majkama sa decom je nemoguće da se popnu do pošte i knjižare, bez nečije pomoći. Ispod stepenica se nalazi davno izgoreli metalni kiosk koji je sada deponija. Jedina stvar koja je uspešno renovirana za proteklih 7 godina su prostorije stare MZ, koje sada pripadaju Mesnom odboru SNS-a! Šta stanovnici Petlovog brda treba da urade, da bi Opštinska i gradska vlast obratili pažnju na njih, a da se ne osećaju kao zaboravljeni građani drugog reda, pitanje je članova Nove stranke upućeno vlastima.

Zbog čega je opštinska vlast dozvolila da se uređena i ograđena pijaca, koja se redovno čisti i održava, zamenjena malim brojem tezgi na otvorenom, oko kojih se prostor niti čisti, niti pere, a gde se noću skupljaju psi lutalice? Da li su malobrojni prodavci, koji su dobili tezge od Opštine, možda privilegovani, jer tu nemaju konkurenciju? Da li je stara pijaca najnovija žrtva građevinske mafije, gde će, uprkos tome što je Petlovo brdo projektovano za, uglavnom, porodične kuće, na njenom mestu, kao što je i na većini zelenih površina, biti podignuta višespratnica, koja će, odabranom investitoru omogućiti dobru zaradu?

Sigurnosna ograda na nadvožnjaku na Ibarskoj magistrali, ispod koga se ulazi na Labudovo brdo, je totalno propala i samo što ne otpadne. Tu se nalazi i jedno od nehigijenskih romskih naselja, pa se pri ulasku na Labudovo brdo u večernjim satima, mora posebno voditi računa, da neko dete ne izleti pred vozilo. Ispod nadvožnjaka se prilikom svake, malo jače kiše, stvara jezero, jer se kišna kanalizacija ne čisti, pa se sav saobračaj, uključujući i gradski, preusmerava. Da li je zaista potrebno da naši sugrađani, koji čekaju prevoz na Ibarskoj magistrali kod OMV pumpe, a prekoputa novoizgrađenog Lidla, treba da čekaju da naiđe savesni vozač, da bi ih propustio da pređu magistralu? Da li je zaista humano da naši sugrađani čekaju autobus 534 na ovako uzanom trotoaru, bez ikakve pečurke i da su, pri tome, prinuđeni da propuštaju vozila koja ulaze u auto-servis, pitaju članovi Nove stranke.

Ko je zadužen za čišćenje, pranje i održavanje ulica na opštini? Da li je zaista dovoljno da kamion sa četkama prođe jednom mesečno, samo jednom stranom ulice, jer je na drugoj parking, izbaci đubre na trotoar, a za njim drugi poprska to isto đubre? Zbog čega se ulice više ne čiste i ne peru, kao svih ovih godina, od kada je naselje sazidano? Kada je trebalo poseći drveće naše šume „Borići“ i opština i grad su promptno reagovali, bez obzira na ogromno nezadovoljstvo stanovnika, kojima je ta šuma, iako ne uređena, jedini park na Petlovom brdu koji imaju. Kada treba održavati ono malo zelenih površina, koje su ostale posle rasprodaje zajedničkih zelenih površina od strane opštine, to izgleda nije slučaj.

Pa zbog toga postavljamo i pitanje – zbog čega Gradsko zelenilo ne održava zelene površine, ne uništava ambroziju i dozvoljava da se tu razmnožavaju komarci? Da li to treba prepustiti dobroj volji, entuzijazmu i mogućnostima naših sugrađana? Samo su neka od pitanja koja su ovoga vikenda postavili članovi OO Rakovice Nove stranke sa predsednikom GrO Banetom Mladenovićem, a u razgovoru sa građanima Petlovog brda.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close