Hitno povući iz upotrebe udžbenike koji negiraju postojanje jezika zemalja regiona

Hitno povući iz upotrebe udžbenike koji negiraju postojanje jezika zemalja regiona

Hitno povući iz upotrebe udžbenike koji negiraju postojanje jezika zemalja regiona

Nakon što su politički predstavnici Hrvata u Srbiji upozorili javnost da se u udžbenicima iz gramatike za osmi razred osnovne škole u Srbiji đaci navodno uče da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski",  Nova stranka zahteva od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološko razvoja da hitno reaguje i utvrdi istinitost navoda koji su duboko uznemirujući.

Naime, kako su objasnili, pomenuti navodi deo su udžbenika gramatike grupe autora „S reči na dela“, koji je odobrio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Srbije, što na više nivoa mora biti javno osuđeno, ali i momentalno povučeno iz upotrebe. Kao jedna moderna, evropska država, koja bi morala da nastavi proevropskim putem, Srbija je dužna da na tom putu prihvati i evropske vrednosti, među kojima su na prvom mestu tolerancija i osuda rasne, verske, polne, nacionalne, kao i diskriminacije svake druge vrste. To su vrednosti koje treba da budu duboko ukorenjene u svakoga od nas i na osnovu kojih treba da vaspitavamo i podižemo i buduće generacije, i to najpre zbog toga što bi pomenute trebalo da budu srž etike svakog ljudskog bića.
 
Nova stranka upozorava da je ovo samo jedan delić mozaika konstantnog hranjenja šovinizma i mržnje, koji se posle koriste isključivo u političke svrhe i zarad dnevno-političkih prepucavanja i oživljavanja prošlosti, koja ni za jednu naciju ovog regiona nije laka. Uprkos tome, ovakav način vaspitavanja mladih, ne samo u Srbiji, već pod uticajem medija i širom Balkana, ne može doprineti ničemu dobrom, a najmanje budućnosti, u kojoj dobri odnosi i saradnja svih naših zemalja moraju biti prioritet.
 
Tek na temeljima međusobnog poštovanja, razumevanja i zajedničkih ciljeva biće moguće da svi zajedno napredujemo i na svom evropskom i razvojnom putu, na kojem nema i ne sme biti mesta za ovakve "niske udarce", posebno ne kada se ima u vidu da njihovo odobrenje potiče direktno od aktuelnog državnog vrha Srbije. Nova stranka stoga još jednom apeluje da se navodi o negiranju pojedinih jezika zemalja regiona što pre ispitaju i, ukoliko se utvrde kao tačni, odmah povuku iz upotrebe, kako bi naša deca bila odgajana ispravno, a ne kao buduće oružje u rukama politikanstva. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close