Hitno utvrditi poreklo ekstremnog zagađenja vazduha u Beogradu

Hitno utvrditi poreklo ekstremnog zagađenja vazduha u Beogradu

Građani Beograda danas su ostali zatečeni informacijom da se prestonica Srbije ponovo nalazi na neslavnom prvom mestu liste najzagađenijih gradova na svetu.

Iako je Nova stranka mesecima unazad upozoravala na alarmantne podatke o zagađenju vazduha i iznela niz sistemskih predloga koji mogu da dugoročno poboljšaju kvalitet života građana najzagađenijih gradova, aktuelni režim ničim nije pokazao političku volju da se pomenutom problemu pristupi ozbiljno. Za početak, napominje predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Branko Mladenović, trebalo bi utvrditi poreklo tolike emisije zagađenja, pošto u trenutku kada se veći deo Beograđana nalazi u samoizolaciji, a gradski prevoz je ukinut, ne možemo tvrditi da potiče od gustog saobraćaja i izduvnih gasova.
 
"Posebno zabrinjava i to što ovoliko zagađenje dodatno otežava funkciju respiratornih organa, čija je zaštita, u jeku pandemije koronavirusa, od ključne važnosti. Proširenje mreže stalnih stanica za merenje zagađenja vazduha i postavljanje semafora sa prikazom trenutnih merenja je jedan od načina na koji se najbolje informišu građani i sprečava izazivanje panike. Takođe podsećamo vrh aktuelne vlasti, čije svojevremeno formirane "radne grupe" nisu ništa učinile na saniranju ovog problema, da je jedan od predloga NOVE bilo i osposobljavanje sistema monitoringa zagađenja na auto-putu koji prolazi kroz Beograd, ili rubove drugih gradova, te usklađivanje brzine kretanja vozila sa trenutnim merenjima nivoa zagađenja. Umesto aktivnog delovanja, dobili smo, kao i obično, muk nadležnih organa", upozorava Mladenović.
 
On je ponovio apel sugrađanima da ostanu u svojim kućama, za šta, pored opasne zaraze, sada imaju i još jedan veliki razlog, a to je ekstremno zagađenje vazduha, i istakao da će Nova stranka i dalje dosledno raditi na predlozima koji doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i podizanju ekološke svesti, jer zajedničku borbu za očuvanje životne sredine dugujemo i sebi i budućim pokolenjima kojima je ostavljamo.
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close