Ilić: Veštački suficit u predizborne svrhe

Ilić: Veštački suficit u predizborne svrhe

„Naprednjački režim na Zvezdari nastavlja sa namernim neizvršenjem budžeta kako bi proizvodio veštački suficit“, istakao je Aleksandar Ilić, odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Zvezdara, i dodao da iza toga verovatno stoji podmukla namera odvajanja opštinskih para za buduće predizborno potkupljivanje birača i druge prljave metode očuvanja vlasti.

Podsetivši da je opštinska vlast prethodnu godinu završila sa 150 miliona dinara suficita u završnom računu, Ilić je kazao da se ista praksa sprovodi i dalje, te da je očigledno da režim namerno drži pare u kasi i ne opredeljuje za namene koje su od suštinskog značaja za život Zvezdaraca.

„Opštinski čelnici verovatno kopiraju svoje kolege iz vrha države, te novac građana ne opredeljuju za potrebe građana, već ga koriste za predstavljanje nekakve lažne dobiti. Takođe, za godinu i po dana slede lokalni izubori, te valja spremiti novac za „besplatne“ izlete za penzionere i druge „akcije“ u cilju očuvanja vlasti na Zvezdari“, naveo je Ilić.

Pri tome, ističe Ilić, dok se štedi na građanima, olako je potrošeno 560.000 dinara na „reprezentaciju i poklone od strane predsednika Opštine“.

„Neke od stavki izvršenja budžeta koji posebno upadaju u oči su:

- Neutrošen ni dinar od 9 miliona dinara predviđenih za uklanjanje nelegalnih objekata po osnovu inspekcijskih rešenja. Inače, broj takvih objekata se popeo na 300!

- Visok stepen izvršenja se ogleda jedino u iznosu naplate administrativnih taksi, čak 101,4 %, kao i utrošena sredstva u vrednosti od 51,5 miliona dinara (izvršenje čak 71,64% ) na održavanje nekategorisanih puteva, za koji nemamo nikakve podatke gde se nalaze, kao ni specifikaciju radova.

- Tu je i utrošenih 5,5 miliona dinara na programsku funkciju “dnevne usluge u zajednici”, šta god ta fantomska funkcija značila!

-Podrška osobama sa invaliditetom svega 110 hiljada dinara (14,13% izvršenje), sramotno malo!“

Ilić je ukazao i na nesavesno upravljanje jedinim javnim preduzećem na Zvezdari - SC Olimp, koje se svelo na „prodavanje magle“ i uvlači ovo preduzeće u galopirajuće propadanje.

„Zahvaljujući transferu od osnivača tj. Opštine Zvezdara od 18 miliona dinara, poslovanjje u prvih 6 meseci je prikazano kao pozitivno sa ukupnom dobiti od 5 miliona dinara. Stvarnost je naravno potpuno drugačija. Rezultati poslovanja su izuzetno loši i to u više stavki poput prihoda od sportske dvorane, teniskih terena, škola košarke i  rukometa, prihoda od reklama, prihoda od potrošnje električne energije zakupaca itd… Jedino kakvo-takvo opravdanje se našlo u smanjenom prihodu od plivališta, zbog loših  vremenskih uslova u junu.

Direktor SC Olimp Slaviša Damjanović je više puta u svom dosadašnjem dvogodišnjem mandatu iznosio grandiozne planove o razvoju i novim sadržajima  SC Olimp. Obećao je korišćenje termalnih izvora za zagrevanje vode u bazenima, u tu svrhu je čak i izdvojeno 500.000 dinara za izradu studije o izvodljivosti. Epilog – odustalo se! Obećao je zatim Damjanović i projekat izgradnje zatvorenog bazena, i od toga se odustalo! Na kraju je obećao i izgradnju fitnes centra, pogađate već – odustalo se! Ako se ovako nastavi sa poslovanjem, za dve godine će preduzeće potpuno propasti i biće neisplativo dalje ulaganje opštine Zvezdara u SC Olimp i to će biti konačni epilog vladavine SNS“, poručio je Ilić.

Ilić je zaključio da su nesposobnost i bahatost aktuelne opštinske vlasti dostigle ogromne razmere i da zahtevaju jasan i organizovan odgovor, te je pozvao opozicione demokratske snage na zajedništvo kako bi se na narednim izborima zaustavio sunovrat Zvezdare.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close