Izveštaj ombudsmana dokazuje da najveće probleme trpe građani

Izveštaj ombudsmana dokazuje da najveće probleme trpe građani

- Godišnji izveštaj zaštitinika građana na 300 stranica dokazuje da običan građanin u Srbiji danas ima najveće probleme. Ukoliko 220.000 ljudi, odnosno 70 dnevno, oseti potrebu da se javi zaštitniku građana, to znači da nema poverenja u organe lokalne samouprave, državne organe, policiju i pravosuđe – rekao je lider NOVE Zoran Živković.

Jučerašnju raspravu o Izveštaju zaštitnika građana za 2015. godina na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije, obeležila je polemika o tome da li je Saša Janković zaštitnik građana ili političar i kandidat za predsednika Srbije. Takvu polemiku lider NOVE Zoran Živković odbacio je kao licemernu i besmislenu, kazavši da se svako danas ko radi u bilo kom državnom organu bavi politikom, bilo da je kreira ili sprovodi:

- Svako go govori o političkim temama, a da to nije deo neke akademske rasprave, bavi se politikom i to je pravo svakog građanina pa i onog koji vrši funkciju zaštitnika građana.

Komentarišući navode iz Izveštaja, Živković je naglasio da je zabrinjavajuće to što je „BIA ostala gluva na čak jedanaest preporuka koje je uputio zaštitnik građana“:

- To je tajna služba sa velikom ovlašćenjima i mogućnostima, koja bi trebalo da se bavi zaštitom građana i ustavnog poretka. Ukoliko se dešava da ona bude upotrebljena protiv države i interesa građana, onda je to jako opasna stvar. Sećamo se '90-ih kada je to bila dnevna pojava i kada je ta služba po nalogu vrha vlasti ubijala političke protivnike. Sa ovom vlašću to za sada nije slučaj, ali ko nam garantuje da se i toga neće dosetiti?

Živković je podržao i kritiku Izveštaja po pitanju prakse donošenja zakona po hitnom postupku, bez iscrpne javne rasprave:

- Ukoliko je 44% zakona doneto po hitnom postupku, da 99,6% poslanika nema pojma šta u njima piše, onda je jasno da 100% građana ne zna šta takvi zakoni donose. Imali smo čak i slučajeve da Vlada, kada joj neko došapne ili naredi, povuče takav zakon i tu proceduru, ali i da predsednik države odbije da ga potpiše iako je prošao hitan postupak. To nije dobar običaj i utiče na građane! Podsećam kolege poslanike da se zakoni ne donose zbog nas 250 koji sedimo u parlamentu, već zbog 7.300.000 ljudi koji ćive u ovoj državi!

Na primedbe SNS poslanika da se zaštitnik građana u svom izveštaju nije bavio Kosovom i Metohijom, Živković je upitao zbog čega se tom temom ne bavi nijedan drugi državni organ:

- Zbog čega se Kosovom i Metohijom ne bave policija, pravosuđe (ukoliko je uočeno nešto što je protivno zakonu), organi socijalne zaštite, vojska... Zašto se predsednik Vlade ne bavi problemima na Kosovu, kao sastavnog dela Srbije po preambuli ustava i političkom stavu koji se stalno ponavlja ali, naravno, ne znači ništa?! Ombudsman je na kraju liste institucija koje treba da štite građane. Ako nijedna pre toga ne zaštiti građane, onda je tek red na ombudsmana da pokuša to da učini!

Naposletku, Živković je istakao da je dobro to što Izveštaj pozitivnim ocenjuje stanje u zatvorima, jer je to "znak da sadašnja vlast brine o svojoj budućnosti".

mm

Press služba

1 Comments

  1. Miroslav
    15.09.2016 at 20:35
    Reply

    Bravo Zorane…CAR.

Leave a Reply

Close