Javnost uznemirena zbog zagađenja: NOVA Zrenjanin nudi konkretna rešenja za čist vazduh

Javnost uznemirena zbog zagađenja: NOVA Zrenjanin nudi konkretna rešenja za čist vazduh

Nakon što domaću javnost već mesecima uznemiravaju alarmantni podaci o zagađenju vazduha širom Srbije, postalo je očigledno da zaštita životne sredina nije ni na listi prioriteta aktuelne Vlade Srbije.

Primer toga je Zrenjanin, koji je jedan od rekordera po zagađenju u Srbiji, a Vlada se nije udostojila čak ni da postavi stalnu mernu stanicu sa koje bi se mogla vršiti očitavanja, i na osnovu njih davati preporuke građanima kako da postupaju u danima visokog zagađenja. Takođe, pošto nema stalne merne stanice, zaštitinik građana ne može da sprovede nadzor nad postupcima i merama gradske uprave za smanjenje zagađenja. Pored ovoga, gradska uprava ne sprovodi ni najjednostavnije mere borbe protiv zagađenja vazduha, kao što je svakodnevno pranje ulica. 

NOVA Zrenjanin stoga još jednom poziva gradsku upravu i Vladu Srbije da počnu da rade u javnom interesu, jer je to njihov jedini posao, te da postupe po preporukama iz Deklaracije o zaštiti životne sredine, i da na taj način barem minimalno pokažu da im je stalo do dobrobiti građana. Posle sprovođenja  interventnih mera za umanjenje zagađenja, pozivamo ih da odmah počnu sa primenom dugoročnih mera za smanjene zagađenosti, kao što je formiranje gradskog fonda za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata.

Podsećamo da Nova stranka nizom saopštenja konstantno ukazuje na goruće probleme, i jedina daje predloge za kratkoročna i dugoročna rešenja, dok zvanične institucije ćute, dok ostali uglavnom ili ćute ili kritikuju bez konkretnih rešenja. Jedino je Nova stranke sistemski pristupila rešavanju ekoloških problema kroz Deklaraciju o zaštiti životne sredine koja obuhvata sve elemente životne sredine i nudi rešenja za probleme, te pozivamo sve građane da nam se pridruže kako bismo se zajedničkim snagama izborili za ono što pripada nama i našoj deci, a to su svež vazduh, čista voda i priroda kojoj, čuvajući je, vraćamo ono što nam i sama daje. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close