Javnosti na uvid detalji o svim donacijama, a ne jeftini politikantski trikovi

Javnosti na uvid detalji o svim donacijama, a ne jeftini politikantski trikovi

U ova teška vremena borbe sa pandemijom koronavirusa, Srbiji je svaka pomoć i više nego dobrodošla i svaka je, pa i ona najmanja, neprocenjiva. Ipak, svedoci smo kako mnogi, kako iz aktuelne vlasti, tako i iz prorežimskih medija, koriste pomenutu situaciju da dovedu u pitanje put Srbije ka Evropskoj uniji.

Nova stranka smatra da je njena dužnost da podseti građane na činjenice koje ukazuju da je početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU donirala Srbiji skoro dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji, dok je samo u zdravstveni sektor, u protekle dve decenije, Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra, što je svakako stabilan osnov za modernizaciju i borbu protiv svakog bezbednosno-zdravstvenog izazova, pa tako i ove pošasti. Tu je, naravno, i nedavni finansijski paket od 93 miliona evra, kako za kupovinu i prevoz hitne medicinske opreme i potrošnog materijala, tako i za ekonomski oporavak države.
 
I mada nije vreme ni za kakvo takmičenje, nadmetanje ili prebrojavanje ko je koliko i čega dao, ne možemo a da ne primetimo da je, od početka vanrednog stanja, Srbija svedok svakodnevnog rijaliti šou programa, u kojem predsednik Aleksandar Vučić ili nariče kako je respiratore nemoguće nabaviti, nego po njih krišom moraju, sa kešom u džepu, po Evropi da idu agenti BIA, ili kritikuje u programu uživo "manjak evropske solidarnosti". I dok ga prvo demantuju legalne nabavke respiratora jedne Ane Ivanović, Novaka Đokovića, pa čak i bračnog para poreklom iz Srbije, koji danas živi u Švajcarskoj, a o kojem je Vučić i sam govorio pred medijima, neumoljive su i brojke koje svedoče o pomoći pojedinih država Srbiji. Ipak, on lično ne dočekuje pa ni ne pominje, pomoć pristiglu upravo iz EU, već veliča isključivo onu iz Kine ili Rusije, potpomognut naslovnicama režimskih medija na kojima su samo ove dve zemlje prikazane kao bratske.
 
Beskrajno poštujući donaciju svih onih koji su u ova krizna vremena pokazali solidarnost sa Srbijom i društvenu i političku odgovornost, počevši od žena koje kod kuće šiju maske i poklanjaju svojim komšijama, pa sve do milionskih donacija moćnih država, NOVA zahteva da aktuelna vlast da na uvid javnosti tačne, precizne i konkretne podatke o svakoj donaciji iz zemalja sveta, bila ona u novcu, ili u medicinskoj opremi, kako bi i naš narod isto pamtio i darodavcima umeo adekvatno i da se zahvali. Ovako deluje da vlast koristi kriznu situaciju za prekrajanje spoljno-političkog kursa Srbije, kao i kreiranje javnog mnjenja o tome ko su "jedina srpska braća", a ko "nas je ostavio na cedilu".
 
Uvereni da je put ka punopravnom članstvu u EU jedini ispravan put za Srbiju, NOVA ponavlja zahtev Vladi Srbije za formiranjem Komisije koja će nadgledati njen rad u vanrednom stanju, kako bismo, između ostalog, izbegli i ovakve grube zloupotrebe situacije zarad jeftinih političkih trikova i sitnih predizbornih poena. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close