Jovanović: Mladi napuštaju Paraćin zbog loših uslova za obrazovanje

Jovanović: Mladi napuštaju Paraćin zbog loših uslova za obrazovanje

Beogradizacija – termin koji se pokazao kao nužno zlo koje pustoši unutrašnjost Srbije, ali je ujedno i jedina šansa za ogroman broj mladih koji napuštaju svoj rodni grad u nadi da će u prestonici imati mogućnosti za koliko-toliko bolji život. U uzrocima ovog rastućeg trenda, za Blic govori i Nemanja Jovanović predsednik Opštinskog odbora Nove stranke Paraćin i pomoćnik predsednika Opštine Paraćin angažovan u Savetu za mlade.

Jovanović tvrdi da, prema anketama, mladi iz Paraćina odlaze pre svega zbog obrazovanja, kao i zbog manjka posla.

- Nedostatak visoko obrazovnih ustanova čini da se mladi posle srednje škole masovno odlučuju za odlazak iz Paraćina. U Ćupriji je Visoka medicinska škola, u Jagodini Pedagoški fakultet i to je dovoljan razlog da se mladi iz tih gradova zadrže, kao i da tu dođu studenti iz drugih gradova. U Paraćinu nemamo državne fakultete i visoke škole, sem par odeljenja privatnih fakulteta. To je prvi i osnovni razlog zašto mladi u velikom procentu napuštaju Paraćin - objašnjava Jovanović.

On dodaje i da je problem zapošljavanja mladih izražen u svim gradovima u Pomoravlju, mada je problem broj jedan što se tiče celokupnog stanovništva.

Izvor: Blic

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close