JVP Beogradvode - napumpane plate i plagirane strategije

JVP Beogradvode – napumpane plate i plagirane strategije

Današnja sednica Skupštine grada Beograda protekla je u znaku JVP „Beogradvode“ koje se užurbano priprema za pripajanje preduzeću „Srbijavode“, a put ka tome trasira, zaključak je gradske odbornice Nove stranke Aleksandre Hristić, visokim platama i plagiranim strategijama.

 

Gradska odbornica Nove stranke Aleksandra Hristić je istakla da je jasno da iza Informacije o JVP „Beogradvode“, koju je odbornička većina usvojila na današnjoj sednici, stoji namera da se ovo preduzeće integriše unutar preduzeća „Srbijevode“, a što predstavlja i pripremu terena za pripajanje „Vojvodinavode“. Kako je saopšteno, trenutno se radi procena ukupne imovine i kapitala preduzeća, a sve u cilju blagovremene pripreme za prenos osnivačkih prava. Međutim, brzopleto je i neodgovorno, navela je Hristić, što se „sve to usklađuje sa Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama“. Odnosno, „gde je logika da se nešto usklađuje sa Nacrtom i postoji li rezervni plan ukoliko naposletku zakon i ne bude usvojen ili ga, pak, predsednik povuče, kao što se dešavalo“, upitala je Hristić.

Kako bi se gore navedeno omogućilo, skupštinska većina danas je usvojila i Rešenje o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2015. godinu JVP „Beogradvode“. Podaci koji se nisu mogli sakriti, a koji zaprepašćuju, navela je odbornica NOVE, tiču se visokih zarada zaposlenih koje nikako nisu u saglasju sa „proklamovanim merama štednje vladajuće koalicije“:

- Jasno piše da je prosečna zarada zaposlenog u ovom preduzeću  104.273 dinara, a poslovodstva čak 182.790 dinara. Da li znate da je prosečna zarada nastavnika 40.000, a direktora jedne škole oko 50.000? I da li je u redu takva degradacija obrazovnog kadra koji sve ostale profesije čini mogućim? Odnosno, da li je u redu da „mere solidarnosti“ podnose samo neki, a drugi, uglavnom uhlebljeni po partijskoj liniji, ne?

Ono što je takođe sporno u usvojenom Rešenju, navela je Hristić, jeste i deo koji se odnosi na strategiju upravljanja rizicima koja je čist plagijat:

- Podsećam da je gradski parlament u januaru ove godine usvojio Strategiju upravljanja rizicima koja podrazumeva identifikovanje, procenu i kontrolu nad potencijalnim događajima i situacijama. A ovim Rešenjem danas usvojenim, obuhvaćena je strategija koja ne samo da ne predviđa sve prethodno navedeno, već je i kompletno prepisano iz Praktikuma za upravljanje finansijskim rizicima za Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Novom Sadu, autora dr Slaviše Đukanovića! Sramota je da preduzeće koje treba da organizuje i sprovodi odbranu od poplava ne definiše upravljanje rizicima, osim onih finansijske prirode, pa još i podmeće plagijat.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close