Kancerogeni otpad krijumčaren u sprezi države i naprednjaka?

Kancerogeni otpad krijumčaren u sprezi države i naprednjaka?

Narodna poslanica Nove stranke Marinika Tepić i prva na listi koalicije „Da oslobodimo Beograd – DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni“ Vesna Rakić – Vodinelić izrazile su opravdanu sumnju, pozivajući se na video snimke kao dokazni materijal, da je opasan otpad pronađen u Obrenovcu krajem prošle godine zapravo dovezen iz Bele Crkve, gde je pre godinu i po dana ilegalno držan i tretiran od strane firme Eko-21. Kako su navele, ministarstvo poljoprivrede imalo je saznanja o otpadu iz Bele Crkve, te se postavlja pitanje da li je njegov ilegalni premeštaj u Obrenovac omogućen uz saglasnost državnih organa.

- Građani Bele Crkve pre godinu i po dana prijavili su protivzakonito skladištenje i tretiranje raznog opasnog otpada u napuštenoj fabrici „25. maj“, da bi ubrzo potom i tada nadležno ministarstvo poljoprivrede Branislava Nedimovića naložilo da se sav taj otpad odatle ukloni. Taj otpad je uklonila firma Eko-21 iz Pančeva, koja ga je tu tretirala, a verovatno i donela, međutim niko nikada nije ni pitao, a ni rekao kako je taj opasni otpad uopšte i stigao u Belu Crkvu, kao što niko nije ni pitao, a ni rekao gde je odvezen – rekla je Marinika Tepić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je istakla i da se na video snimcima iz Bele Crkve jasno vide stotine metalnih bačvi potpuno identičnih onima koje su u decembru prošle godine pronađene u Obrenovcu. Stoga, navela je, postoji sumnja u opravdanost terećenja samo Zorana Markovića, uhapšenog vlasnika Nitor transa na čijoj je parceli u Obrenovcu nađen otpad. Sumnju pojačava i činjenica da se Markoviću ilegalno držanje otpada stavlja na teret uz informaciju predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da su prijave stigle 1. avgusta, a uvidom u APR jasno se vidi da je Marković postao zakonski zastupnik Nitor transa tek 31. avgusta. U vreme koje pominje Čučković vlasnik Nitor transa bio je izvesni Dragoljub Blizanjac sa Nitor transom registrovanim u opštini UB, rekla je Tepić.

- Nama deluje da je ova priča daleko ozbiljnija, šira i prevazilazi jednog Zorana Markovića. Osnovano sumnjamo da se ovde radi ne samo o organizovanom kriminalu opasnim kancerogenim otpadom, već i da su nadležni državni organi na to ćutali. Štaviše, da je naprednjačka administracija umrežena sa partijskom koordinacijom za Južni Banat ovo godinama dopuštala, moguće i saučestvovala, sve dok građani Bele Crkve nisu reagovali, a potom i Obrenovca – naglasila je Tepić.

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić – Vodinelić istakla je da nadležni organi treba da dostave odgovore na pitanje kakva je veza između opasnog otpada skladištenog u Beloj Crkvi tokom 2016. godine i onog u Obrenovcu, nađenog godinu i po dana kasnije, jer ona nesumnjivo postoji:

-To je pitanje za Ministarstvo poljoprivrede, kao i za predsednike opština Bela Crkva i Obrenovac, ali, pre svega, i za Ministarstvo unutrašnjih poslova jer ono izdaje dozvole za skladištenje i tretman opasnog otpada.

Rakić – Vodinelić je navela i da su građani Bele Crkve nagovestili da je toksičan otpad sa njihove teritorije razvezen bar na pet lokacija, zbog čega postoji bojazan da količine pronađene u Obrenovcu nisu konačne, te je pitanje gde je još sve ilegalno pohranjen:

- Taj otpad, gde god bio, razgrađuje se, kroz zemlju, kroz podzemne vode... Posledično, pićemo vodu i ješćemo proizvode iz zemlje, vrlo moguće, teško zagađene.

 

Video prilozi:

https://www.youtube.com/watch?v=Yk0Xg6C2CDU

https://www.youtube.com/watch?v=H_QD_OPFLe8&app=desktop

 

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close