Kasarnu „Dr Arčiblad Rajs“ prenameniti u studentski dom

Kasarnu „Dr Arčiblad Rajs“ prenameniti u studentski dom

Kasarnu „Dr Arčiblad Rajs“ prenameniti u studentski dom

Na današnjoj konferenciji za medije ispred kasarne „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Novom Sadu, predstavnici više organizacija okupljenih oko inicijative „Digni gard, odbrani grad“, čiji je član i Nova – Da se struka pita, zahtevali su prenamenu oronule kasarne u studentski dom sa ostalim pratećim sadržajem.

Sanja Klipa Gavanski, članica Gradskog odbora Nove – Da se struka pita Novi Sad, istakla je da bi se umesto zapuštene i oronule zgrade u centru grada, ili novog stambeno-poslovnog prostora, preuređenjem kasarne u studentski dom studentima obezbedio prostor za kvalitetan život.

Novi Sad trenutno ima preko 50.000 studenata i svega 2.700 mesta u studentskim domovima. Grad nije uspeo infrastrukturom da isprati povećan broj studenata, niti se tim problemom bavio. Ispunjenjem ove inicijative, studenti bi dobili dom, a Novi Sad i Srbija bi sačuvali svoje kulturno-istorijsko nasleđe.

Inicijativu „Digni gard, odbrani grad“ čini više opozicionih stranaka, pokreta, grupa građana i nevladinih organizacija: Nova – Da se struka pita, „Zajedno“, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija – OSA, Udruženje antifašista Novog Sada, Savez antifašista Vojvodine, Studentska akcija, Vojvođanska politikološka asocijacija, Most solidarnosti, Stranka slobode i pravde i Srbija centar.

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close