Kesa na glavi

Kesa na glavi

U Glavnom štabu Glavne partije vladala je usijana atmosfera dok su se kreativni magovi trudili da smisle sa čim će izaći pred Glavnog maga. Vreme je isticalo, izbori za Glavni grad se približavaju, a oni još uvek nisu smislili Glavnu strategiju koja će im omogućiti da i dalje ostanu na vlasti. Zurili su nemoćno jedan u drugog dok su im graške znoja izbijale na čelu, a panika im lagano pretvarala noge u vosak. Znali su vrlo dobro da Glavni mag nema milosti i da je njegov bes gori od uragana. Nisu nimalo sumnjali da će, ukoliko uskoro ne smisle nešto, svi biti vraćeni u sivilo svojih predpartijskih života, a od te pomisli svako od njih je dobijao nekontrolisanu drhtavicu.

U sali za sastanke vladala je napeta tišina koju je narušavala samo grupna tahikardija prisutnih. Taman kada se činilo da će svi redom skončati u agoniji panike, vođa magova je skočio, zgrabio plastičnu kesu iz korpe za otpatke i brzinom munje je nabio na glavu jednom od manje važnih Magića. Svi su zurili u čudu nesposobni da se pomere, sigurni da je Mag poludeo od napetosti i da hoće da uguši Magića koga, verovatno, krivi za sve. Mag je stajao iza Magića i čvrsto stezao krajeve kese oko njegovog vrata. Videlo se kako se Magić guši boreći se za vazduh dok nekontrolisano batrga nogama. Činilo se da ga samo par sekundi deli od sigurne smrti, kada je Mag popustio stisak i skinuo kesu sa glave svoje žrtve. Magić je u stravičnom hropcu i borbi za život, zvučno i duboko udahnuo spasonosni vazduh. Sedeo je, poplavelog lica, držeći obe ruke oko vrata dok je ispod oka i u neverici gledao u Maga. Znao je da se u Glavnoj partiji pitanja ne postavljaju i zahvaljivao je bogu što mu je život pošteđen.

„I, kako se osećaš?“ Pitao je Mag svoju žrtvu.

„Paaa… dobro, mislim.“ Promucao je nesrećnik.

„Osećaš se mnogo bolje nego dok sam stezao kesu, je l tako?“

„Ma, neuporedivo“.

„Eto, vidiš. Kapirate u čemu je stvar.“ Okrenuo se Mag prema prisutnima koji su ga tupo gledali ne shvatajući ništa.

„Mislim, s kakvim kretenima ja radim, pa to je strašno. Kako ne shvatate? Magić je sa kesom na glavi mislio da će da rikne. Kad sam ga oslobodio, preplavio ga je neopisiv osećaj blaženstva i olakšanja. To je recept za našu strategiju. Tako ćemo da uradimo i za gradske izbore.“

„Stavićemo svima kesu na glavu?“ Stidljivo je upitao jedan od mlađih Magića.

„Ne, budalo. Ko će s tim da se bakće. Stavićemo jednu veliku kesu preko celog Beograda.“

„Gde da nađemo toliku kesu?“

„To je metafora, idiote. Stilska figura, da se tako duhovito izrazim. Razrovaćemo, raskopaćemo ceo grad, zatvorićemo glavne ulice, napravićemo ovim nabeđenim Beograđanima pakao od života koji će trajati mesecima. Doziraćemo stisak sve do izbora i kad im pred samo glasanje uklonimo kesu, odnosno, kada oslobodimo ulice, osećaće se kao da su se ponovo rodili. Biće zahvalni što mogu ponovo da dišu i to nam garantuje sigurnu pobedu.“

Nakon ovih reči u sali je nekoliko dugih sekundi vladao muk, a onda se razlegao gromoglasni aplauz. Svi Magići su sa divljenjem i zahvalnošću gledali u Maga koji ih je spasio od uraganskog gneva Glavnog maga i obezbedio im još nekoliko sigurnih meseci na pozicijama.

„Eto, ja moram za sve da mislim. Vi ste gomila beskorisnih tupana.“

Mag se sladostrasno naslađivao svojom sjajnom idejom i razmišljao koliko će mu to doneti poena na tabeli najvećih poltrona koju Glavni mag svakog dana ažurira.

Nakon nekoliko dana, iz Glavne kancelarije Glavne partije poslato je kratko i sažeto uputstvo za izbornu kampanju, koja će zbog svoje genijalne jednostavnosti ući u istoriju svih izbornih kampanja. Naređenje je glasilo:

„Kopaj, buši, ruši i zatvaraj!“

Hiljade vojnika Glavne partije zašlo je Beogradu iza leđa i na prepad mu navuklo kesu na glavu. Lepi, beli grad se guši dok oni zatežu krajeve, gledaju kako se batrga nogama i čekaju sledeću naredbu.

 

Autor: Nebojša Milosavljević, novinar, pisac i koordinator Resornog odbora Nove stranke Beograd za kulturu

Nebojša Milosavljević

Rođen 1962. u Kruševcu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1988. godine i narednih nekoliko godina radio kao novinar u kući "Politika". Sredinom 1995. preselio se u Kanadu gde je, pored drugih poslova, nastavio da se bavi novinarskim i književnim radom. Od decembra 2013. godine živi u Beogradu. Član je Gradskog odbora Nove stranke Beograd.

Ostavi komentar

Zatvori