Ko je kriv što deci nije obezbeđena obavezna OPV vakcina?

Ko je kriv što deci nije obezbeđena obavezna OPV vakcina?

Vakcinacija je obavezna za svu decu, čak i ako su njihovi roditelji protiv. To je novina u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Međutim, Nova stranka pita šta se dešava kada država nije sposobna da obezbedi vakcinu koju propisuje kao obaveznu!

„U zemljama EU procenat vakcinisane dece je veći od 96 odsto, a u Srbiji je 89 odsto (protiv nekih bolesti je i niži)“ - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar (Blic 17.04.2015). Ukoliko se odbije obavezna imunizacija, tj. vakcinacija, novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, tako da kazna iznosi 150.000 dinara.

Deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu. "Sva deca moraju da budu vakcinisana. Krajnja mera odbijanja vakcinacije može da bude i oduzimanje deteta", smatra zaštitnik građana Saša Janković  (februar 2016).

Imajući navedeno u vidu, Nova stranka pita: koja je kazna za ministra zdravlja ukoliko se ne obezbedi vakcina iz obaveznog programa imunizacije?

Naime, trenutno su roditelji zabrinuti što u domovima zdravlja već duži period nema OPV vakcine (vakcine protiv dečije paralize). Deca koja kreću u osnovnu školu neće moći da budu vakcinisana OPV vakcinom koja je obavezna za decu u sedmoj godini života, a pre upisa u osnovnu školu. Obavezna vakcina je besplatna, ali kada država ne obezbedi istu, roditelji kupuju u privatnim apotekama ili na drugi način vakcinu, da im dete kojim slučajem ne dođe u sutuaciju da ne bude upisano u osnovnu školu.

U februaru 2016. godine preko Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ ušla je donirana OPV vakcina u Srbiju (donacija Turske kojom su se hvalili po novinama ljudi iz vrha Vlade). Kako nije uspelo da se uđe u trag koja je to serija, jer nije bilo odgovarajućeg sertifikata analize, Agencija za lekove i medicinska sredsva ALIMS je vakcinu vratila. A Institut „Torlak“ je vratio OPV vakcinu Turskoj.

Drugi pokušaj bio je taj što je OPV vakcina proizvođača Sanofi Paseteur stigla iz Crne Gore. Ali ovog puta narušen je hladni lanac (eng. Cold chain, predstavlja sistem zaštite vakcina od izlaganja višoj ili nižoj temperaturi od deklarisane (+2 do +8°C) tokom transporta i skladištenja), te je Agencija za lekove i medicinska sredstva, ALIMS vakcinu vratila. A Institut „Torlak“ je dalje OPV vakcinu vratio Crnoj Gori.

Opet nisu imali sreće - s jedne strane deca da se vakcinišu obaveznom OPV vakcinom, a sa druge strane napredni ministar zdravlja.

Ko će i na koji način biti kažnjen zato što nije obezbeđena vakcina iz obaveznog programa imunizacije? Vlada je raspuštena, pa ministar zdravlja ne može da bude smenjen, ali isti ne sme nikada više ni biti imenovan.

Tražimo odgovor od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS, kao i od inspekcije Ministarstva zdravlja stav povodom navedenog.

Nova stranka je glasala za Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i podržava obaveznu vakcinaciju. Smatramo da se na ovaj način pokazuje kako se zakon (i ne samo ovaj zakon) ne poštuje isključivo usled neodgovornosti i nesposobnosti naprednjačke loše vlasti.

 

 

mm

Press služba

1 Komentara

Ostavi komentar

Zatvori